AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas u Sloveniji, gde učestvuje na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava na Brdu kod Kranja.

Vučić je nakon sastanaka poručio da se razgovaralo o šest tačaka koje reafirmišu podršku putu zapadnog Balkana.

- Osnovna je bila tačka reafirmacija ubrzanog evropskog puta celog regiona. Ono što je vizna liberalizacija celog regiona i davanje kandidatskog statusa BiH. Imali smo mnogo razlika, dijametralno suprotnih stavova - rekao je Vučić.

Kako kaže, razlike imaju po mnogim pitanjima, istakavši pre svega odnos oko Prištine.

- Nije bilo tenzija, razlike nisu tenzije. Razgovori su tekli normalno, nije bilo nikakvih tenzija. Naš stav se razlikuje po pitanju Kosova od stava ostalih zemalja, izuzev srpskih predstavnika u BiH - rekao je predsednik.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je odgovarajući na pitanje novinara da li će doći sledeće godine, rekao da će uvek otići kada ga pozovu.

Kako kaže, trudi se da na razuman način objasnim sve što se dešava kod nas, ali većina je protiv ulaska Srbije u EU, i kako kaže, nikada ta većina nije bila jasnija.

- Da danas imate referendum u Srbiji za EU, naš narod bi rekao ne. Drugačiji je pristup u Evropi kada se govori o teritorijalnom integritetu Ukrajine i integritetu Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio na situaciju kada mu nisu dozvolili da ode u Jasenovac.

- Svi mogu da polože cvet u Jasenovcu, samo ja ne. Meni su zabranili da položim jedan običan svet. Ali, zahvalan sam predsedniku Milanoviću jer je danas podržao evropski put Srbije - izjavio je predsednik.

Kada je crkva u pitanju, kao i njene odluke predsednik je odgovorio da je u Srbiji sekularnost na visokom nivou.

- Ne znam kako je kod vas u Hrvatskoj, ali kod nas je crkva odvojena od države. Oni mogu da donose odluke, ali država u to nije umešana. Ja znam da vi jedvda čekate da dođem u Jasenovac da možete da me pitate šta god poželite - kaže Vučić.

Predsednik je rekao da su odnosi između Slovenije i Srbije odlični, s obzirom da su priznali nezavisnost Kosova.

- Imamo dobre i prijateljske odnose, i nastavićemo da ih imamo - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, rast napreduje i da je sve više investitora iz Slovenije.

Dijalog Beograda i Prištine

Niko ne želi novi sukob na Balkanu. Jedna stvar koji mnogi potcenjuju je ono što Putinu hoće da izmaknu stolicu, jer on kaže ako ste vi mogli da napravite presedan možemo i mi. Nije lako, ali hoćemo da sačuvamo mir i stabilnost

- To nije laka situacija, ali ne bavimo se ovim poslom da bi nam bilo lako - rekao je Vučić.

Na pitanje slovenačkog novinara o Evrobasketu i ispadanju Srbije sa istog predsednik Vučić je odgovorio:

- Mi u Srbiji volimo i Dončića i Dragića, i Alekseja Nikolića, volimo sve slovenačke reprezentativce. Mi mislimo da smo najbolji u Evropi, ali imali smo loš dan, kao i vi protiv Bosne. Prebolećemo ovo i verujem da ćemo da pobeđujemo Sloveniju, a i sve druge na ostalim međunarodnim takmičenjima.

Autor:

#Aleksandar Vučić

#Slovenija