AKTUELNO

Zapad želi što brže rešenje za kosovsko pitanje, naročito što se to pitanje posmatra u kontekstu rata u Ukrajini, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i dodaje da je gore po nas što se više govori na takav način o KiM.

"Međunarodna zajednica želi što brže rešenje po pitanju Kosova i Metohije, kako bi se sagledala realnost iz njihove vizure. Oni žele da pobiju argumente koje koristi predsednik Vladimir Putin kada govori o kosovskom presedanu, o priznanju zapadnih zemalja, da bi opravdao svoje postupke u Ukrajini", rekao je Petković za javni servis.

Zato predsednik Aleksandar Vučić kaže da je Srbija kolateralna šteta sukoba velikih i moćnih u svetu, dodaje Petković.

Istakao je da je sastanak Vučića sa izaslanicima Emanuela Makrona i Olafa Šolca bio težak, a da se Srbija bori da sačuva mir i stabilnost, te da nikada neće priznati nezavisnost KiM.

"Ovde je reč o čistom kršenju međunarodnog prava i o tome će predsednik Vučić govoriti na zasedanju Generalne skupštine UN. Svi sada govore o kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine, a upravo to se desilo Srbiji po pitanju Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Kako je naveo, od Srbije se očekuje da odluči sa koje strane zavese će biti.

"Situacija na KiM nimalo nije jednostavna, imajući u vidu da se približava 31. oktobar koji je Aljbin Kurti postavio kao rok za preregistraciju vozila. Jednostranim potezima pokušava da zagorča život našem narodu na KiM, destabilizuje situaciju i izvrši pritisak na predsednika Vučića i Beograd", rekao je Petković.

Govoreći o okolnostima u kojima Srbija ima zadatak da se bori za mir i stabilnost, Petković je istakao i da se izgradnjom nelegalnih baza na severu KiM krši i Briselski sporazum i svi ostali sporazumi, među kojima vojno-tehnički koji je potpisan sa Kforom.

Po tom sporazumu specijalne kosovske jedinice mogu da uđu na Sever samo uz prethodnu saglasnost komandanta Kfora i četiri gradonačelnika sa Severa.

O tome je, kaže, međunarodna zajednica jasno upozorena.

Petković je pozitivno ocenio i učešće Srbije na Samitu Brdo Brionu, na kojem će se razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu, a naglasio je i da je dobro to što će se na prvoj sednici novog saziva parlamenta govoriti o KiM.

O tome treba da se razgovara u parlamentu, kaže Petković i dodaje da će Vučić sutra predstaviti Skupštini izveštaj o pregovaračkom procesu sa Prištinom za period od 15. juna 2021. do 1. septembra ove godine i odgovarati na sva pitanja.

Govoreći o predlogu opozicione koalicije Ujedinjeni da se formira komisija za utvrđivanje platforme za pregovarački proces, Petković je rekao da je pitanje KiM jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja koje zahteva odgovorno ponašanje, a opozicija je, prema njegovim rečima, neodgovorna po tom pitanju.

#Petar Petković