AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon svečanog dočeka u Palati naroda u Abu Dabiju, predsednik Srbije obratio se građanima Srbije.

Vučić je rekao da je razlika koja je napravljena u odnosu sa Emiratima, nije ta što on ima neke interese u vezi sa Srbijom, već izrazito poštuje Srbiju.

- Poštuje našu samostalnost, slobodoljubivost i nezavisnost u odlučivanju - rekao je Vučić, i dodao:

- Ono što je za nas važno - Beograd na vodi, mnoge investicije, ali ono što je najvažnije, kada god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate.

Kako kaže, i tokom korone kada je bilo najteže, pomagali su i slali avione podrške.

Foto: TV Pink Printscreen

- 2014. kada je stanje naših finansija bilo teško, kada smo krenuli sa merama fiskalne konsolidacije, pomogao nam je šeik Muhamed i Emirati - rekao je Vučić.

Ministar Siniša Mali je potpisao veoma važan sporazum, po kojem dobijamo milijardu po neverovatnim uslovima, po skoro nemogućoj kamatnoj stopi, rekao je predsednik.

- To je praktično poklon - rekao je Vučić.

Kako kaže, veoma je zahvalan na tome, i što podržava Srbiju.

- Nama već u januaru dospevaju obaveze starih kredita koje moramo da vraćamo, sada obezbeđujemo punu likvidnost uz solventnost koju imamo. Dodaje da je ovo velika pomoć i da je ovim ušteđeno mnogo novca.

Vučić dodaje da svi hoće da kupe municiju, a da Srbija to proizvodi i sve to sa Emiratima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mi sada idemo da obiđemo spomenik, 15 sati smo proveli u Emiratima. A da ne pričam da dolaze Makron, Šolc… Svaki glas, podršku i pomoć koje možete da dobijete... Sve to veoma znači - rekao je Vučić.

Upitan da prokomentariše kako Hrvati jedino njemu ne dozvoljavaju da položi cvet u Jasenovcu, predsednik je rekao da oni nikada neće moći da zabrane istinu o Jasenovcu.

- Razotkrivene su njihove laži i beskrupoloznost, a to govori da smo radili dobar posao. Uvek su mi u glavi reči vladike Sergija: ,,Dok razapinju Vučića, znam da je uradio nešto dobro za svoj narod!" Nikad neće zabraniti istinu o Jasenovcu - rekao je Vučić.

Ovo je prva zvanična poseta predsednika Vučića u novom mandatu i to baš zemlji sa kojom Srbija godinama ima veoma bliske odnose.

Vučić je u Abu Dabi otputovano na poziv šeika Mohameda bin Zajeda.