AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

Ministar Selaković je rekao da su odnosi strateškog partnerstva Srbije i Grčke zasnovani na čvrstom prijateljstvu, istorijski potvrđenoj bliskosti i solidarnosti dva naroda, te snažnim kulturnim i civilizacijskim vezama.

Sagovornici su izrazili želju za nastavak produbljivanja odnosa, kroz redovne susrete na visokom i najvišem nivou i razne vidove bilateralnih konsultacija, ali i trilateralne formate koji uključuju Republiku Kipar i Severnu Makedoniju.

Foto: mfa.gov.rs

Selaković je dodao da očekuje da, uporedo sa rastom obima robne razmene između dve zemlje, bude povećano i interesovanje grčkih kompanija za investiranje u Srbiji.

Foto: mfa.gov.rs

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, ministar Selaković je sagovornika detaljno informisao o situaciji u našoj južnoj pokrajini i nastojanjima Prištine da destabilizuje situaciju na terenu kroz sistematsku kampanju zastrašivanja srpskog naroda.

Foto: mfa.gov.rs

Beograd je, za razliku od Prištine, kako je naglasio šef srpske diplomatije, opredeljen za dijalog i rešavanje svih otvorenih pitanja političkim i miroljubivim sredstvima, i zato nam je veoma važno da Grčka nastavi da dosledno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i našu politiku borbe za očuvanje mira i stabilnosti u regionu.

Takva politika se, između ostalog, reflektuje i kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“, kao proces koji za cilj ima ekonomski razvoj i bolje političke odnose u regionu, rekao je Selaković.

Foto: mfa.gov.rs

Ministri su razgovarali i o energetskoj situaciji, regionalnim i geopolitičkim temama, a Selaković je istakao da je važno uložiti napore da se izbegne svaka eskalacija u području Istočnog Mediterana, i da se mora insistirati na poštovanju međunarodnog prava i rezolucija Saveta bezbednosti UN na kojima počiva mir u tom regionu.

Foto: mfa.gov.rs

Srbija, prema njegovim rečima, dosledno podržava teritorijalni integritet Grčke na kopnu i moru. Takođe, Selaković je izrazio zahvalnost ministru Dendijasu i Grčkoj na potvrđenoj podršci po pitanju Kosova i Metohije i poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Foto: mfa.gov.rs