AKTUELNO

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je na otvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji" da kao narod imamo obavezu da budemo ponosni na to što jesmo, na to što smo se uvek borili za slobodu kao najveću vrednost, iz čega je Republika Srpska i nastala.

Orlić je kazao da je Srpska građena i branjena na principima čojstva i junaštva i da kao narod imamo obavezu da budemo ponosni na sve one koji su svoje živote ugradili u temelje njenog postojanja, da sa dostojanstvom govorimo i o našem pravu na istinu i o našem stradalnom narodu.

"Izborili smo pravo da glasno govorimo na sve te teme, iako se ranije to nije podrazumevalo, naprotiv branili su nam to pravo. Danas smo zajedno uvek i u danima kada se svojih žrtava sećamo i kada branimo pravo na istinu o svom narodu i njegovim borbama, kao i u danima praznika kada zajedno slavimo svoju nacionalnu zastavu, slobodu i srpsko jedinstvo", kazao je Orlić.

Kazao je i da manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" za sve nas predstavlja vreme u kojem Republika Srpska i Srbija posebno obeležavaju svoje jedinstvo, bratsku ljubav i izgrađenu slogu.

"Ta naša bliskost je neupitna, a iz nje proističe sva značajna saradnja na korist i ponos našeg jednog naroda. Izvanredan primer te saradnje je i ova manifestacija, večeras i u više narednih dana sve je podređeno promociji našoj privredi, kulturi, umetnosti, turizmu, prosveti, nauci, ali i našoj najlepšoj tradiciji, što sve zajedno dodatno povezuje naše gradove, opštine, ali i naše ljude i učvršćuje veze naroda sa obe strane Drine", kazao je predsednik parlamenta.

Kazao je i da na taj način zajedno radimo, zajedno postižemo rezultate i zajedno jačamo, te dodao da će Srpska i Srbija nastaviti rad na svim zajedničkim infratsrukturnim projektima kao što su činili i do sada.

"Zajedničkim snagama gradimo auto-put da njim spojimo Beograd i Banja Luku i da ga ostavimo budućim generacijama kao što im ostavljamo i privredne i ekonomske uspehe, nove investicije, bolnice, kliničke centre, škole, sve ono što su generacije čekale, a što smo konačno pretočili u realnost. Baš kao što im ostavljamo i zaštitu našeg nacionalnog identiteta, naše kulture, ćiriličnog pisma, zaštitu naše vere i mnogo toga što smo uspeli da promenimo jer smo kao narod neke važne pouke konačno izvukli", poručio je.

Orlić je kazao da su Srbi kao narod naučili da sami moraju da se izbore za sebe, da neće niko drugi to da uradi za njih.

"Rešili smo da se borimo i da radimo svesni da istorija srpski narod nije štedela", dodao je.

Prema njegovim rečima, uz predsednika Aleksandra Vučića i rukovodstvo Srbije uvek i po pravilu stoji rukovodstvo Republike Srpske, ali stoje i politički predstavnici našeg naroda na drugim mestima, što je, kako dodaje, dokaz sloge i potvrda da je Srbija danas jača i uspešnija nego u godinama iza nas.

Istakao je da Srbija danas ima snage da brine o našem narodu ma gde da on živi, te dodao da danas uprkos svim problemima, strašnim pritiscima, uprkos pretnjama sa kojima se suočava srpski narod na KiM, baš taj narod najsnažnije stoji jedinstveno, nepokolebljivo uz svoju državu, svog predsednika, pružajući primer svima ostalima.

Poručio je da svi znaju šta znači poruka naše države danas da nikakve pogrome, ni progone neće dozvoliti.

"Uvek ćemo mi da budemo ti koji će da se bore za dijalog i da se borimo za mir, ali ako neko pokuša da nam narod ugrozi, taj treba da zna, to nećemo i ne možemo da dozvolimo i u tom slučaju pobediće Srbija. Pokazali smo da znamo da čuvamo mir i drugima i sebi i da pošlajemo dobru sliku o našem narodu, Republici Srpskoj, Srbiji, da znamo da sarađujemo sa svima koji prihvataju pruženu ruku, čuvajući uvek na prvom mestu svoje interese", dodao je Orlić.

Zaključio je da Srbija suvereno odlučuje i svoju nezavisnost i slobodu čuva gradeći mir, jačajući srpsko jedinstvo, te dodao da se i večeras sa otvaranje manifestacije šalje poruka slobode, saradnje i rešenosti da jačamo i dalje.

#Vladimir Orlić