AKTUELNO

Predsednica Mađarske Katalin Novak nalazi se u svojoj prvoj zvaničnoj poseti Beogradu, gde je danas ugostio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Katalin Novak i Aleksandar Vučić održali su sastanak u četiri oka, posle kog su održali zajedničku konferenciju za novinare.

O Albanskim provokacijama

Vučić je rekao da se sve zasniva na nečijoj želji da gospodari nad nekim i nad nečim.

- Kurti je u Prištini rekao da je on gospodar i da će da gospodari celim Kosovom. Gospodara je mnogo bilo uvek, ali ih se malo zadržalo. Koliko će ovi gospodari da se zadrže, to ćemo da vidimo - rekao je Vučić.

Kako kaže, nećemo se pozivati na gospodarenje već na međunarodno pravo i rezoluciju 12 44 i dodaje, podržaćemo naš narod.

- Rekao sam im da razmisle sa čim dolaze u Beograd, jer ovo nećemo tolerisati. Za razliku od njih koji prete gospodarenjem, mi ih samo molimo da poštuju međunarodne pravne norme - rekao je Vučić.

Sankcije prema Rusiji

Novak je rekla da je Mađarska članica EU i da je do sada glasala za sve pakete sankcija, ali dodaje, uvek su isticali kako to nije svrsishodno.

- Moramo da vidimo realno kome zapravo želimo da nanesemo štetu. Posledice sankcija vidimo da imaju najviše zemlje širom Evrope. Cene rastu, inflacija raste, oni koji su predložili sankcije, mislili su da će Rusiju više pogoditi sankcije, što se nije dogodilo - rekla je Novak.

Kako kaže, Mađarska u velikoj meri zavisi od ruskih energenata. Dodaje da srpsko rukovodstvo vodi brigu o interesima građana Srbije. Kako kaže, nije Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije i dodaje da je to pravo jedne suverene zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

O gužvama na granicama

Vučić je rekao da postoje tri rešenja, kako kaže, najpre uspostavljanje zelenih koridora, što, dodaje, mora biti odluka EU.

- Drugo, neko rešenje u vidu Šengena, koje će omogućiti lakši prelazak u Mađarsku, ali na kraju i sam pristup EU - rekao je Vučić.

Kako kaže, danas na desetine hiljada kamiona prođe granicu između Srbije i Mađarske.

- Važno je to pitanje rešiti, i mislim da ono nije nerešivo ukoliko bude dobre volje u EU. Ono što hoću da istaknem, na svim sastancima koje imamo u EU, u vezi bilo čega, jedina zemlja koja uvek podrži Srbiju, njen napredak i koja govori na korektan način, to je uvek Mađarska - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je nakon sastanka rekao da su odnosi sa Mađarskom na najvišem nivou i zahvalio Katalin na tome. Takođe, dodaje, trgovinska razmena između Mađarske i Srbije dostigla je najveću stopu od svih zemalja. Dodaje da je ona četvrti trgovinski partner Srbije.

- Napravili smo ogroman napredak u ekonomskim, trgovinskim i bilateralnim odnosima - rekao je Vučić.

Kako kaže, između Srba i Mađara rodilo se iskreno prijateljstvo.

- Nastavićemo da slušamo i učimo kako bi mogli i dalje da napredujemo i da se razvijamo - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, razgovarali su o svim pitanjima, od energetskih, i zahvalio se što je Mađarska dozvolila Srbiji da koristi njihova skladišta.

- Zimu ćemo moći nešto lakše i malo spokojnije da dočekamo što ne bi mogli bez podrške predsednice Novak i premijera Orbana - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se govorilo i o infrastrukturnom povezivanju. Dodaje da su pričali o brzoj pruzi Beograd-Budimpešta i da se nada da će se za dva sata i 45 minuta stizati od jednog grada do drugog.

- Želim da se zahvalim i na tome što Novak na svakom koraku pruža podršku racionalnim stavovima koje, čini mi se, zajedno zastupamo - rekao je Vučić i dodao da bliski dijalog koji ima Srbija sa Mađarskom želi da traje i dalje i da se razvija.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik se zahvalio i čestitao predsednici Novak na postavljenju na mesto predsednice Mađarske.

Katalin Novak, predsednica Mađarske, zahvalila se na pozivu i istakla da joj je drago što mogu otvoreno da razgovaraju i da su odnosi dve zemlje na visokom nivou.

- To što živimo u ovakvom miru i što naše manjine mogu dobro da žive u našim zemljama, kao i što lideri naših zemalja dobro komuniciraju, nije nešto što je uobičajeno. Zahvaljujem se predsedniku Vučiću što je pomogao da odnosi budu na ovakvom nivou koji nismo mogli ranije da iskusimo - rekla je Novak.

Kako je istakla razgovarali su i o odnosima u svetu, ekonomskoj krizi i sankcijama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Predstoji nam težak period i kako mi procenjujemo ovaj rat se neće brzo završiti. Zato mi zastupamo i ističemo značaj mira - rekla je Novak.

Novak se zahvalila predsedniku Vučiću i na saradnji kada su migranti u pitanju.

- Evropskoj uniji je potrebna Srbija, ne samo obrnuto. Zato ćemo mi svaki put podržati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije EU, kao i ostalih zemalja Zapadnog balkana - rekla je Novak.

Kako kaže, pridružila se temi demografije, dodaje da je i u Mađarskoj ozbiljan problem što se ne rađa dovoljan broj dece. Ona je rekla da od 2010. godine, vode na centralnom nivou intenzivnu demokratsku politiku.

Ona je dodala da Srbija i Mađarska imaju mnogo stabilnije ekonomske odnose nego što je to bilo ranije.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednici Mađarske Katalin Novak ranije je ispred Palate Srbija u Beogradu priređen svečani doček, uz postrojenu počasnu gardu i intoniranje himni dve države.

Nju je ispred Palate Srbija dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastaće se sa predsednicom Mađarske u 12:15 sati u Palati Srbija, najavljeno je iz Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

Novak će u Beogradu razgovarati i sa predsednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kako su ranije najavili mađarski mediji, Novak će se tokom posete Srbiji sastati i s liderom Saveza vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom i otvoriće Mađarski učiteljski fakultet u Subotici koji radi u okviru Univerziteta u Novom Sadu.

Autor: