AKTUELNO

U mnogim evropskim zemljama vlada nezadovoljstvo zbog energetske krize i rata u Ukrajini. Evropljani strajuhu kakva će biti zima, s obzirom da su Rusi zavrnuli gas u Severnom toku 1.

Novinarka Ljiljana Smajlović rekla je za Pink da ovu energetsku krizu nije izazvao Putinov rat nego je izazvala zapadna reakcija odnosno mere koje je zapad preduzeo protiv Putina.

- Dakle zapadne sankcije su uzrok zato što je zatvoren Severni tok 1 i ne očekujem da zapadne zemlje promene politiku - kaže Smajilović.

On je rekla da vodeće zapadne zemlje imaju dovoljno novaca da umire svoje građane i da je čak i britanska premijerka, gospođa Tras koja inače ne veruje u socijalnu državu, prihvatila da da 400 funti po domaćinstvu kao pomoć građanima da plate troškove.

Kako kaže, ona je najavila i smanjivanje poreza i nikome nije jasno kako će da uradi uz najavljeno davanje pšomoći građanima.

Komentarišući premijerku Tras, Smajilović je rekla da bi je naši tabloidi zvali "preletačica" i dodaje da je počela u politici kao žestoki protivnik monarhije a sada je žestoki pristalica.

- Ona jedna od najratobornijih političara u zapadnom svetu - kaže Smajilović.

Ona je podsetila da je Tras na samom početku rata čak i pozivala Britance da se bore na strani Ukrajine.

Smajilović kaže da postoje mnogi ljudi koji ovaj sukob sa Rusijom doživljavaju kao egzistencijalni sukob i smatraju da to zapad ne sme da izgubi.

On je rekla da se pokazalo da će taj rat dugo da traje i da će sada građani početi da se pitaju zar Ukrajina nije strašno korumpirana a šaljemo im milijarde i ne znamo šta oni rade sa njima.

- Zapad je isto ovako radio i u Avganistanu, Iraku. Daje ogromnu pomoć, posle se ispostavi da je to prošvercovano, pokradeno - zaključuje smajilović.

Ona je naglasila da bogatije zemlje imaju više resursa da primire nezadovoljstvo svojih građana a da će to biti problem kod siromašnijih.

#Evropa

#Liz Tras

#Ljiljana Smajlović

#Ukrajina

#energetska kriza