AKTUELNO

“Otvoreni Balkan”, naša je realnost i to je pravi način za saradnju, rekao je član Predsedništva SNS i narodni poslanik, Goran Vesić.

Vesić je još rekao da je sajam Vinska vizija Otvorenog Balkana, zapravo pokazao kako će funkcionisati “Otvoreni Balkan” i zašto je važno da radimo zajedno.

“Sajam koji je održan je zaista bio jedan od najboljih u Evropi i na njemu su prisustvovali svi koji zaista nešto znače u vinskoj industriji u Evropi. Oni koji izdaju narelevatnije časopise kao i najveći distributeri vina. Ova manifestacija bila je način da se vinarije Srbije kojih je bilo preko 170, kao i skoro trideset vinarija iz Albanije i oko 40 vinarija iz Severne Makedonije zajedno predstave svetu. Pokazali da možemo zajedno da nastupamo, da zajedno možemo da nudimo naše proizvode i to je bila prilikda se sklape ugvovori za sve vinarije, bilo iz koje zemlje da dolaze.

Ako se neko pitao kako će izgledati “Otvoren Balkan”, vinski sajam je to pokazao. To je zajedništvo i zajednički nastup, da govorimo jednim glasom i nastupamo jedinstveno pred drugima, bilo da je u pitanju politika, ekonomija ili kultura. Tako ćemo da nastupamo i u drugim oblastima”, rekao je Vesić za medije.

Vesić dodaje, da u formatu “Otvoreni Balkan”, već imamo nekoliko integrativnih procesa. Prvi proces su lične karte, tačnije mogućnost putovanja sa ličnim kartama, drugi proces su zeleni koridori kamiona, gde uz minimalne fitosanitarne procedure prolaze kamioni izmedju naših zemalja, što omogućava brzi protok proizvoda i treći proces jeste ukidanje radnih viza a četvrti priznavanje diploma.

“U petak je potpisano nekoliko novih sporazuma, kao što su zajedničko delovanje u vandrednim situacijama, sporazumi u poljoprivredi i kulturi i na ovaj način nastavljamo da integrišrmo naše zemlje. To je suština “Otvorenog Balkana”. Ovim procesom pokazujemo da sami možemo da rešavamo naše probleme i da saradjujemo”, kazao je Vesić.

Vesić ističe da kroz “Otvoreni Balkan”, imamo nikad bolju saradnju izmedju Srbije i Albanije, dok smo kroz istoriju imali momente kada nismo čak imali ni bilateralne odnose, a sada zajedno rešavamo ekonomske probleme i stvaramo uslove da živimo zajedno i rešavamo političke probleme.

“Posebno me raduje što su po drugi put sa liderima “Otvorenog Balkana”, prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović kao i Zoran Tegeltija koji je presedavajući veća ministara BiH, jer i njima je mesto u “Otvorenom Balkanu”.

Moram da dodam da prisustvo turskog i madjarskog ministra spoljnih poslova govori da mi u ovom formatu možemo da imamo i zemlje Evropske Unije koje su oko nas. One ne mogu da budu potpuno integrisane kao zemlje zapadnog Balkana ali mogu da budu sa nama u mnogim procesima ukidanja nepotrebnih procedura i ubrzanja tokova ljudi, kapitala i robe”, kaže Vesić.

Vesić dodaje da je srećan zbog velike podrške Sjedinjenih Američkih Država za projekat “Otvoren Balkan” i da je veoma važno što je Srbija uspela da uspostavi saradnju i komunikaciju sa SAD-om, što je velika politička pobeda Aleksandra Vučića. "Srbija i SAD su istorijski saveznici, imali smo i teške periode u našim odnosima kao što je NATO agresija i priznavanje samoproglašene nezavisnosti KiM ali ne moramo da se složimo oko svega u prošlosti ali treba da gledamo zajedno u budućnost. Tako rade velike nacije a srpska i američka nacija to svakako jesu. Novi početak u odnosima Srbije i SAD velika je pobeda predsednika Vučića", rekao je Vesić.

“Suština “Otvorenog Balkana” je da ljudi bolje žive da ekonomije napreduju i da se kroz takav format rešavaju otvorena politička pitanja. Otvoreni Balkan je vizija predsednika Vučića, koji sa puno političke energije promoviše ovu ideju jer razume da je to dobro za Srbiju i kao što vidite i druge zemlje polako shvataju da je to dobro za njihovu ekonomiju. Kroz Otvoreni Balkan Vučić ostvaruje viziju kneza Mihaila Obrenovića o Balkanu koji pripada balkanskim narodima”, ističe Vesića

Vesić je naglasio da predsednik Vučić razume i radi na tome da Balkan bude integrisan. “Ponosni smo što je Srbija najveća zemlja Balkana i najveća ekonomija Balkana, naravno da očekujemo da ćemo imati koristi u “Otvorenom Balkanu” za našu ekonomiju, ali imaće ih i Albanija i Severna Makedonija kao i sutra neke nove članice.

Samo ako svima bude dobro na Balkanu može da bude mira to je politika predsednika Vučića. Naša zemlja sprovodi ovu politiku i ponovo smo zemlja koja okuplja druge koja ima saveznike kako na Balkanu tako i u svetu. Kroz taj proces rešavaćemo otvorena politička pitanja”, zaključio je Vesić.