AKTUELNO

U pismu koje su predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nema ništa novo imajući u vidu da je reč o zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova, smatraju sagovornici Pinka. Oni, međutim, nisu uvereni da će slanje novih izaslanika na bilo koji način doprineti poboljšanju dijaloga, a primećuju i određenu dozu cinizma.

Prof. dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka ne smatra da će dolazak novih izaslanika uspeti da doprinesu ubrzanju i poboljšanju kvaliteta rešavanja kosovskog problema, jer je taj proces pati od suštinskih nedostataka pošto je njegov krajnji cilj nešto što je nemoguće ispuniti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Oni na kraju očekuju takozvano međusobno priznanje, odnosno da Srbija prizna nezavisnost jednog svog dela, da nelegalno otet i samoproglašen nezavisnim deo prizna kao jednak entitet sebi - istakla je Mitrović.

Obratili su se direktno predsedniku i zamolili ga da obrati pažnju i da bude spreman na teške korake, uprkos tome što smo mi uvek pokazivali spremnost na kompromis i dijalog. Pritiskati nas da delujemo u pravcu u kom nije moguće, nezavisno od toga ko je predsednik, je neproduktivno.

Marketinški stručnjak Nebojša Krstić ističe da u pismu koje su predsedniku Srbije uputili Emanuel Makron i Olaf Šolc nema ničega što mi ne znamo već 22 godine.

- Srbija već 15 godina pregovara da bi normalizovala odnose. Ovde neki čitaju i oni što ne piše. Ne bih rekao da nije s pravom jer su Nemačka i Francuska priznale Kosovo i to traže od nas već 22 godine. Toga u pismu doslovce nema. Beograd želi da se odnosi sa Prištinom normalizuju kako bi građani normalno živeli - rekao je Krstić.

Foto: TV Pink Printscreen

Svaki konkretan kompromis je teška odluka. Kada predsednik kaže da smo spremni na kompromis, građani kažu može, a kada dođe konkretan predlog od pojedinaca možemo da čujemo kako je izdao Kosovo. Kompromis podrazumeva da obe strane popuste. Uvek se iznova iznenađujemo nečim što je opšte poznato

Kako je dodao, suština dobre strategije je da dve strane nađu model da žive i bez priznanja, da se odnosi normalizuju do te mere da pitanje priznanja bude irelevantno.

Urednik političke rublike u listu Politika Bojan Bilbija navodi da kroz pismo provejava jedna vrsta rivaliteta unutar zapada, evropskih centara i Amerike.

Foto: TV Pink Printscreen

- Meni je zasmetala ta jedna vrsta cinizma u odnosu na naše evropske integracije. Oni kažu kako mi moramo da učinimo snažne napore kako bi evropska perspektiva postala realna. Šta smo mi radili svih prethodnih godina u ime te evropske perspektive? - naveo je Bilbija.

Sudeći po ovom pismu, i pored svega učinjenog, ta evropska perspektiva nije realna.