AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Slovenije Boruta Pahora, u sklopu priprema za predstojeći samit Procesa Brdo-Brioni.

- Razgovarali smo o svim važnim regionalnim pitanjima. Naravno, različito gledamo na statusno pitanje KiM, ali uvek gledamo na koji način dodatno da podstaknemo evropsku perspektivu, ali i da obezbedimo trajni mir - rekao je Vučić i dodao da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ono što bih rekao da je ključno pitanje, pitanje svih pitanja, je ta veza između energetske situacije i problema koji mogu da nastanu u regionu. U skladu sa tim razgovarali smo o tome kako koja zemlja i sa koliko spremnosti dočekuje predstojeću zimu, šta možemo jedni drugima da pomognemo.

- Važna vest je da sam zamolio predsednika Pahora, ukoliko to bude moguće, da i Zapadni Balkan bude deo te podrške u novcu za uvezenu struju ili deo utrošene električne energije. U tom smislu možemo da računamo na podršku slovenačkih prijatelja - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Vučić je istakao da će ove godine Slovenija i Srbija preći 2 milijardi evra trgovinsku razmenu i pozvao Pahora da poseti Sajam vina u Beogradu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Vučić je rekao da kada je reč o dijalogu sa Prištinom problemi tek predstoje - od tablica do formiranja Zajedice srpskih opština.

- Kako ja da objasnim našem narodu da uvodimo sankcije protiv Rusije, a ne uvodimo protiv Slovenije. Rusija nije prekršila teritorijalni integritet Srbije, a Slovenija jeste. Nismo im uveli sankcije, već pokušavamo da gradimo što bolje odnose - dodao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Dvoje građana sa severa KiM je prihvatilo da promeni tablice, a ima oko 9.000 tablica, od toga je 7.500 na sveru. Tako da baš im je dobro krenulo. Moja je procena da neće ići preko 200 ukupno - rekao je Vučić.

Pahor je rekao da podržava inicijativu Otvoreni Balkan i na tome čestitam predsedniku Vučiću i njegovim kolegama, te da nema dovoljno takvih inicijativa".

- Došao sam u predvečerje 11. Samita inicijative Brdo-Brioni da bih se sa predsednikom Vučičem savetovao oko svih važnih pitanja. Dva cilja su za ovih 11 godina bila, a i dalje su prioritetna: evropska perspektiva Zapadnog Balkana, kao i mir i stabilnost Zapadnog Balkana - istakao je Pahor.

Foto: TV Pink Printscreen

Samit Procesa Brdo-Brioni, koji će biti održan 12. septembra na Brdu kod Kranja, biće prilika da se sagleda aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu i da se uputi poziv članicama i institucijama Evropske unije da ubrzaju proces proširenja, saopštio je Pahorov kabinet.