AKTUELNO

Država čini sve što može da posledice ove ogromne krize, koja nije zabeležena od Drugog svetskog rata, smanjimo na minimum, rekao je za TV PINK ministar finansija Siniša Mali.

'Čeka nas teška zima'

Mali je, komentarišući nastupajuću zimu i energente, rekao je da nije pesimista ali da nas zaista čeka teška zima.

- Mnogo razvijenije i jače zemlje od nas isto kažu da nas čeka teška zima. Kriza traje već treću godinu za redom, zbog kovida i rata u Ukrajini. Sada dolazimo do situacije da postoje veliki problemi u snadbevanju, a cene su otišle u nebesa – rekao je Mali.

Kako kaže, cene energenata utiču na sve, što utiče na cenu proizvoda.

- Imamo veliki broj preduzeća koja neće moći da isprate ovo poskupljenje – rekao je Mali.

Dodaje da je, kada je Srbija u pitanju, država preuzela najveći teret ipak na sebe.

- Pogledajte samo koliko je u ovim uslovima kada i uvozimo struju, veliku razliku između cene uvoza i prodaje građanima, pokriva država. Stala je iza privrede i ekonomije i pokušava da spreči da se oseti ogroman udar povećanja cene energenata – rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

'Država će obezbediti što više energenata'

- Mi činimo sve što možemo da posledice ove ogromne krize, koja nije zabeležena od Drugog svetskog rata, smanjimo na minimum - rekao je Mali.

Kako kaže, ovih dana je doneta odluka na nivou Vlade da se ukine dekorativno osvetljenje.

- Moja molba je da svi učinimo šta god možemo da uštedimo struju, ovo više nije igra, moramo što više da uštedimo. Svako od nas. Manje ćemo uvoziti i manje ćemo trošiti. Pitanje je kada će sve ovo da se završi. Imamo 7 meseci pred nama a iz dana u dan se borimo, da prođemo ovu zimu sa što manje negativnih posledica – rekao je Mali.

Dodaje da evropska ekonomija ide putem iz kojeg će teško da se izvuče.

- Velika preduzeća nekako i prežive, ali mala i mikro preduzeća kada se jednom zatvore, teško se otvaraju ponovo. A oni su najveći nosioci razvoja ekonomije – kaže ministar.

'Cene kontrolisane'

Kako kaže, u Srbiji čine sve da cene gasa, goriva i struje bude koliko toliko kontrolisana, a trenutno je, dodaje, 14 puta niža u odnosu na svetsku cenu.

- Nezaposlenost u Srbiji nije bila nikada niža, što je jako dobro – rekao je Mali.

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da se maksimalno bori i da se trudi da održi ekonomiju i privredu da radi.

- Iz dana u dan je borba za tonu uglja. Videćemo kako će i šta biti, ali ćemo se boriti da negativne posledice budu što manje za našu privredu – rekao je Mali.

'Od 1.januara povećanje minimalne zarade, kao i plata i penzija'

Mali je rekao da će se od 1. januara ići na to da se poveća minimalna zarada, i to preko 14 odsto.

- Mi ćemo do 15. septembra definisati minimalnu zaradu, namera je da dođemo na 60 odsto opterećenja zarade. Kada pogledate koliko se prihoda država odrekla kroz poreze i doprinose to je 115 milijardi dinara, što govori o tome koliko smo posvećeni da nam cela ekonomija bude atraktivnija – rekao je Mali.

Od prvoj novembra planira se povećanje penzija za 9 odsto, a kumulativno će preko 20 odsto od 1. januara biti povećanje penzije.

Autor: