AKTUELNO

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da je poziv portparola Evropske komisije Prištini da produži rok za preregistraciju vozila, pokazao je da predstavnici Evropske unije ili ne poznaju ili namerno selektivno čitaju sporazume i parcijalno ih citiraju.

Petković u pisanoj izjavi navodi da je portparol Evropske komisije u saopštenju poziva na sporazum iz 2016, u kom se, kako tvrdi Petković, predviđa produžetak roka za preregistraciju vozila, ali se na samom početku da se pominje upotreba statusno neutralnih KS tablica.

On je dodao da se u tom dokumentu kaže i da se preregistracija neće primenjivati za ona vozila za koja važi režim stikera.

"Svima je itekako dobro poznato da je na osnovu Zaključaka iz Brisela od 30. septembra 2021. godine o upotrebi režima stikera, Priština nalepnice primenjivala i za vozila sa KM tablicama. Time je i praktično i formalno priznala da se na te tablice ne može odnositi proces preregistracije", ocenio je Petković.

On je dodao da su KM tablice legalne i legitimne tablice za prostor Kosova i Metohije, koje se u skladu sa Zaključcima od 30. septembra 2021. prekrivaju stikerima kao i svake druge tablice Republike Srbije koje ulaze na prostor pokrajine.

"Samim tim, kao legalne i legitimne registarske oznake, ne postoji ni obaveza ni potreba da se KM tablice zamene ili preregistruju na tzv. RKS tablice, posebno u situaciji kada je Priština protivpravno 2020. godine ukinula statusno neutralne KS tablice", rekao je Petković.

On je kazao i da se postavlja pitanje da li za EU sporazumi važe u celini ili samo u delu koji odgovara prištinskim stavovima.

"Beograd će uvek i na svakom mestu insistirati da se sporazumi postignuti u Briselu poštuju u celini i potpunosti, ne selektivno ili parcijalno kao što to čini Priština koja skoro deset godina odbija da formira Zajednicu srpskih opština", ocenio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u saopštenju.

Evropska unija saopštila je ranije danas da bi Priština trebalo da da dovoljno vremena za primenu pravila po kome bi Srbi koji žive na severu Kosova trebalo da preregistruju automobilske tablice.

"Zaključci o slobodi kretanja iz 2016. uključivali su mnogo duže vremenske rokove za preregistraciju, što bi trebalo da pruži smernice za taj proces", rekao je neimenovani portparol Evropske komisije.

Autor: