AKTUELNO

Slovenački predsednik Borut Pahor boraviće u poseti Beogradu, gde će se u subotu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru priprema za samit Brdo-Brioni, koji će se 12. septembra održati na Brdu kod Kranja u Sloveniji, saopšteno je iz kabineta Pahora.

Kako se navodi u saopštenju, sastanak lidera inicijative Brdo-Brioni prilika je da se sagleda trenutna situacija u regionu i pozovu zemlje članice EU i institucije bloka da ubrzaju proces proširenja, prenosi STA.

Kako se dodaje, lideri će u neformalnoj atmosferi moći da razmene mišljenja i o drugim aktuelnim temama.

Iz kabineta slovenačkog predsednika najavljeno je da će Pahor otputovati i u Prištinu, gde će se u sredu sastati sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Svi lideri zemalja u okviru inicijative Brdo-Brijuni su već potvrdili prisustvo na samitu, dodaje STA.

Pahor će na Brdu kod Kranja ugostiti i predsednike Hrvatske, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, Zorana Milanovića, Bajrama Begaja, Mila Đukanovića i Stevu Pendarovskog, kao i sva tri člana Predsedništva BiH, Milorada Dodika, Željka Komšića i Šefika DŽaferovića.

Proces Brdo-Brioni je zajednička slovenačko-hrvatska inicijativa, koju je pokrenuo Pahor 2010. godine, kada je bio premijer Slovenije kako bi ojačao međusobno poverenje i pomogao zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Lideri inicijative se od 2013. godine sastaju na godišnjem nivou, svaki put u drugoj državi članici.

Autor: