AKTUELNO

Prvi školski dan za decu iz okoline Babušnice ove godine protekao je u znaku novog prevoznog sredstva koje će od danas biti redovna linija do centra opštine za sve đake, ali i ostale stanovnike sela ove opštine.

- Prvi školski dan i deci i roditeljima jedna briga manje. Od danas će imati obezbeđen redovan, besplatan i siguran prevoz do škole. Nastojaćemo da deca u svim selima Srbije budu pošteđena brige o tome kako stići u školu. Njihovo je da se posvete učenju - izjavio je danas u Babušnici ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Posle radnog sastanka sa rukovodstvom Opštine, ministar je sa đacima pošao u prvu vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva kupljenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Minibus će služiti za prevoz svog seoskog stanovništva, ali će najviše značiti najosetljivijim kategorijama - najmlađima i najstarijima. Redovna kružna linija u ovoj opštini od danas će saobraćati na relaciji Babušnica – Stol – Vava – Babušnica.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Na prvoj stanici na povratku iz škole u selu Aleksandrovac, đake su sačekali roditelji, a ministra Krkobabića okupljeni meštani.

Foto: Beta/Miloš Miškov

- Imam dva đaka u kući i ovo nam zaista mnogo znači. Deca će kasnije kretati, a ranije stizati kući, ne moram više da brinem kako su stigli u školu ili kakve su vremenske prilike - izjavila je mama male Dunje i Andrije iz Aleksandrovca.

Foto: Beta/Miloš Miškov

- Meni ovaj minibus znači zaista mnogo. Do sada sam u školu išla peške i po kiši i po snegu i da se budim rano - rekla je učenica Dunja Todorović, a Andrija Živković dodaje da će biti lakše i za njegove roditelje, jer su ga do sada po lošem vremenu dovozili kolima ili taksijem.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Iz programa Ministarstva za brigu o selu do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima, a neka sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu sa gradom/opštinom. Dnevno će se ovim minibusevima u Srbiji prevoziti oko 3.800 putnika, a prvi minibusevi su počeli da stižu i saobraćaju po selima.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednica opštine Ivana Stojičić zahvalila je ministru na poseti i izjavila da se Babušnica sa 1.200 zaposlenih stanovnika u četiri aktivna privredna subjekta i velikim prilivom radne snage iz Pirota razvija mnogo više nego prethodnih decenija.

Foto: Beta/Miloš Miškov

- Naša opština ima 52 sela i to raštrkanih po terenu različite konfiguracije. Imamo 70 đaka koji putuju, mnogo roditelja i nastavnika. Celokupna briga države vidi se i oseća u ovom kraju i ubeđena sam da će doprineti da mlade ljude koji izađu iz ovih škola zadržimo ovde - rekla je Ljiljana Stanković, direktorka O.Š. Despot Stefan Lazarević.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Do sada je preko različitih programa Ministarstva za brigu o selu u Pirotskom okrugu dodeljeno skoro 100 miliona dinara, od čega 23,4 miliona u opštini Babušnica.

Foto: Beta/Miloš Miškov

Tako su iz programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama pomognute dve zadruge od kojih je ženska voćarska zadruga Darovi Lužnice dobila 7,2 miliona dinara za nabavku savremene linije za preradu i pakovanje voćarskih proizvoda i veoma dobro posluje.

Foto: Beta/Miloš Miškov

U babušničkim selima Izvor, Zvonce, Kaluđerevo i Suračevo za 2,7 miliona dinara kupljene su 4 seoske kuće sa okućnicom, čime je četiri porodice sa petoro dece dobilo novi dom. Dve porodice su iz urbanih sredina Niša i Babušnice rešile da dosadašnji život u zajednici sa više generacija zamene samostalnim životom na selu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

U selima Zvonce i Ljuberađa opštine Babušnica prošlog leta kao i ove 2022. godine organizovana je manifestacija „Miholjski susreti sela“, finansirana takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu. Cilj ovog programa je negovanje tradicije, kulture i društvenog života u lokalnim sredinama, a stotine učesnika i posetilaca iz babušničkih sela pamtiće ih po atraktivnim sportskim nadmetanjima i bogatom kulturno-umetničkom programu.

Foto: Beta/Miloš Miškov

#Milan Krkobabić