AKTUELNO

Bitno je da je počela primena dogovora o ličnim dokumentima na KiM, kao i da je Beograd uspeo da ispregovara rešenje koje nedozvoljava da se to tumači na način postojanja i prisustva lažne države Kosovo na teritoriji centralne Srbije.

- Priština nije mogla da ograniči važenje dokumenata i da ospori da je to država Srbija, i država Srbija je sada prisutna preko ličnih karata na KiM - rekao je Drecun.

Kako kaže, to je dobro rešenje koje smanjuje određene tenzije.

- Kurtiju je jasno rečeno od strane Blinkena da su njegovi potezi nasilni i destabilizujući, kao i da je on što se tiče SAD političar koji stvara probleme i ne dovodi do rešenja. Smatram da je njegovo vreme kao političara tamo prošlo - rekao je Drecun.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, Kurti je hteo da potpuno protera Srbiju, na način da ne priznaje lična dokumenta.

- Sada imamo dva meseca roka da se prevedu automobili na njihove tablice, i Priština će pokušati da privoli Srbe da to sami urade - rekao je Drecun i dodao da treba imati u vidu upozorenje Stotenberga upućeno obema snagama, da NATO ima dovoljno snaga da spreči bilo kakve sukobe.

Kako kaže, oni su rekli da će KFOR svakako onemogućiti bilo kakve šire sukobe, jer SAD ne odgovara pravljenje kriznog žarišta.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, prave se punktovi za smeštaj novog ljudstva, što nam govori da planiraju dovođenje novih snaga tamo - rekao je Drecun.

Kako kaže, zabrinjava ga da to otvara mogućnost stalnog stacioniranja njihovih snaga na severu Kosova.

Stojanović je rekao da je situacija na KiM pomalo dramatična, zbog činjenice da je jedan korak koji bi trebalo da smiri situaciju napravljen, ali, kako dodaje, nije rešen ceo problem.

- Prvi korak sa ličnim kartama uneo je u neku ruku bolje raspoloženje i trebalo bi da bude uvod u tehničko rešenje oko registarskih tablica - rekao je Stojanović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, treba podsetiti da je 2016. sporazum sa neutralnim tablicama bio napravljen, dodaje da se Kosovo nije pojavljivalo kao republika, i kada je on istekao vlada u Prištini nije htela da ga produži.

- Ostao je međuprostor za neku vrstu političkog pritiska. Ključ svega toga ipak stoji u Vašingtonu - rekao je Stojanović.

On je istakao da je ovo jedan tragičan trenutak Evrope, i da se ta tragika oseća najviše zbog rata u Ukrajini.

Autor: