AKTUELNO

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sastao se danas sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, a sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti odbrane.

Ministar Stefanović ocenio je da ova saradnja ide uzlaznom putanjom, prateći unapređenje sveukupnih odnosa dve zemlje i dajući doprinos njihovom daljem razvoju, kao i da njen značajan segment čine zajedničke obuke oružanih snaga Srbije i SAD, koje doprinose razmeni iskustava i znanja, i time podizanju nivoa operativnih sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: mog.gov


Stefanović i Tarner su se saglasili da je uspešna saradnja Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja jedna od ključnih poluga naše saradnje u oblasti odbrane, a sagovornici su izrazili opredeljenost za njeno dalje unapređenje, posebno u vojno-vojnoj i vojnomedicinskoj oblasti, kao i kroz saradnju inženjerijskih jedinica.

Ministar Stefanović istakao je i značaj donacija SAD-a sistemu odbrane Republike Srbije, koje su u poslednjih deset godina iznosile više od 47 miliona dolara, a među poslednjima u nizu su i oklopna vozila „berket G3“ za potrebe Vojne policije, ronilačka oprema za 72. specijalnu brigadu i 64-slajsni skener i pokretni rentgen aparat za Vojnu bolnicu „Karaburma“.


Stefanović i Tarner su se saglasili da dve zemlje imaju dobre osnove u istorijskim vezama naših naroda, koji su se zajedno borili i bili čvrsti saveznici u dva svetska rata, za dalji razvoj partnerstva i saradnje, kao i da posete visokih delegacija i razgovori svakako doprinose boljem razumevanju i jačanju saradnje u oblastima koje su od obostranog interesa.

Foto: mog.gov

Ministar Stefanović je istakao da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čvrsto opredeljena za očuvanje mira i stabilnosti, kako u regionu, tako i u svetu, za šta postoje brojni konkretni pokazatelji.


Stefanović i Tarner su razgovarali i o mogućnostima prve saradnje pripadnika dve vojske u mirovnoj misiji na Sinaju. Ministar Stefanović je istakao dobru saradnju Vojske Srbije sa KFOR-om, podsećajući na njegovu ulogu i značaj u očuvanju bezbednosti srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i na jednostrane poteze privremenih prištinskih institucija.


Kako je naglasio, Srbija svoju jasnu opredeljenost za mir i stabilnost pokazuje i inicijativom „Otvoreni Balkan“, čiji je idejni tvorac predsednik Vučić, a koja je usmerena na zajednički ekonomski razvoj celog regiona i stvaranje kvalitetnijih uslova života za sve na ovim prostorima, uprkos našim međusobnim razlikama.

Foto: mog.gov

Kongresmen Tarner zahvalio se ministru Stefanoviću na srdačnom prijemu, ocenjujući da ceni ulogu Srbije i predsednika Vučića u očuvanju mira i stabilnosti u regionu, i ističući doprinos koji je dobra saradnja u oblasti odbrane dala razvoju sveukupnih odnosa naših zemalja. On je, takođe, izrazio očekivanje da će ona u narednom periodu biti i unapređena u svim oblastima od zajedničkog interesa.


Današnjem sastanku prisustvovali su i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil, pomoćnici ministra odbrane za materijalne resurse i politiku odbrane dr Nenad Miloradović i Predrag Bandić, kao i direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) general-major Zoran Stojković.

Autor: