AKTUELNO

Litija za spas Srbije održana je juče u Beogradu, a građani su ispred Hrama Svetog Save potpisivali peticiju za zabranu Parade ponosa.

Litija je krenula oko 18 časova od Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve u Beogradu ka Hramu Svetog Save, preko Zelenog venca, Ulice kralja Milana i Slavije.

Kolona se prvo zaustavila u blizini Brankovog mosta, gde su okupljeni uglas izgovorili molitvu Oče naš, a pojci su otpevali nekoliko crkvenih pesama.

Ispred kolone su bili “Noćni vukovi“, a učesnici litije nosili su crkvena obeležja i zastave Srbije.

Na litiji je bilo dosta mladih bračnih parova sa decom.

Lider Srpske desnice Miša Vacić prošetao je sa porodicom ženom i sinom Despotom.

Na litiji uz Vacića je bio i njegov brat sa svojom porodicom, a tu su se našli i dr Nestorović i analitičar Aleksandar Pavić.

Sveštenici su nosili platno na kome je pisalo „Sveti oče Savo, moli Boga za nas“, a učesnici su nosili slike komandanta četničkih jedinica u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Draže Mihailovića i predsednika Rusije Vladimira Putina, dok su sa razglasa puštane crkvene i pesme o Kosovu.

Ispred Prajd info centra, koji su čuvali pripadnici policije, učesnici litije su razvili zastavu Srbije na kojoj je pisalo „Ne u zemlji Svetog Save“.

Pojedini građani su sa stubova rasvete skidali albanske zastave koje su bile okačene pored srpskih i gazili ih, što su učesnici litije pozdravljali aplauzom i skandirali „Kosovo je srce Srbije“.

Prema nekim procenama na litiji je učestvovalo 100 000 ljudi.