AKTUELNO

Beograd i Priština postigli su dogovor o dokumentima, odnosno o ličnim kartama, što je prekjuče obelodanio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Ðuzep Borelj. Postignuti dogovor predviđa da Srbija ukine ulazno-izlazni dokument za sve koji imaju kosovsku ličnu kartu, dok je kosovska administracija, sa druge strane, odustala od uvođenja takvog dokumenata za one koji imaju srpske lične karte.

Iako je ovo dobra vest za sve građane Srbije na KiM, diplomatska borba još nije gotova - sledi ona zbog registarskih tablica, sudeći prema izjavi Aljbina Kurtija da „do oktobra nećemo videti vozila s nevažećim tablicama na Kosovu“.

Advokat Goran Petronijević kaže da Aljbin Kurti koji je došao na talasu sklanjanja prethodnih čelnika samoproglašenog Kosova, a koji su počeli da pokazuju znake racionalnosti u smislu kompromisa. Međutim, neki su se, kako kaže, ekspresno setili nekih ratnih zločina, i sve čelnike poslali u Hag.

- I sada nama pokazuju tu neku priču da je Kurti samostalan. Vašington je od samog početka imao duplu diplomatiju. Jedna ekipa je išla u Jugoslaviju gde se govorilo da treba da se ide u separaciju, a drugi dolazio u Beograd i govorio da treba da se sačuva Jugoslavija. Kurti je potpuno pod kontrolom, kao i Zelenski - priča Petronijević.

Foto: TV Pink Printscreen

Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" ističe da je u pitanju usmeni dogovor, a jedina novina je to, što se više neće izdavati papir formata a 4 koji je uspostavljen sporazumom iz 2011. godine.

- Pošto tih papirića više nema, i sada može da se prolazi i sa jedne i sa druge strane, pojavio se disklejmer kojim je jasno zapečaćeno da se ovi sporazumi ne mogu tumačiti u smislu nezavisnog Kosova, i to se Kurtiju nije dopalo - rekao je Bilbija.

Foto: TV Pink Printscreen

Na tim bilbordima će sada sve jasno pisati, i ne može se tumačiti da je u pitanju priznavanje nezavisnog Kosova, niti ikakvog jednostranog proglašenja, priča Bilbija, dodajući da će tako nešto pisati na svim bilbordima, navodeći da se rezolucija 1244 vraća na sva vrata.

"Omogućavanje ličnih karata od strane Prištine se vrši samo iz praktičnih razloga, radi omogućavanja slobode kretanja, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti prejudicira suverenitet."

Autor: