AKTUELNO

Čečenski separatisti i teroristi, koji su posle poraza u dva Čečenska rata, pobegli iz Rusije na Zapad, povezani su sa britanskim obaveštajnim službama i direktno izvršavaju naredbe Londona, tvrdi Andrej Popov, član Udruženja ruske antiterorističke grupe „Alfa“ i potpukovnik rezervnog sastava te grupe.

Tako je ruski ekspert prokomentarisao vest da je na severu Kosova i Metohije početkom avgusta primećena grupa čečenskih i čerkeskih terorista, iza koje stoje Ahmed Zakajev i Džambulat Sulejmanov, poznati protivnici legitimnog lidera ruske republike Čečenija Ramzana Kadirova i predstavnici takozvane "Čečenske Republike Ičkerije", koja je nestala sa ruskom pobedom u Čečenskom ratu.

Vinko Pandurević kaže za Novo vikend jutro kod voditeljke Jovane Jeremić da su se čečeni i čerkezi pojavili prvi put na Kavkazu, a oni su, kako otkriva, do 15. veka bili hrišćani. Vešti su u načinu života, razmišljanja, ratoborni su, te su primanjem islama postali muslomani i oni su postali bliski Turcima i islamskim narodima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Turci su ih angažovali u borbama na Kosovu, i onis e na toj teritoriji pojavljuju u 19 veku. Ima ih i danas u pojedinim delima, i dosta su slični sa Albancima. Kao što smo mi bliski sa Rusima, tako i oni - rekao je Pandurević.

Kako je dodao, pitanje je da li su oni dovedeni na teritoriju KiM, jer nepa detaljnih informacija.

- Kurtiju nisu potrebni uvozni ljudi ako nešto želi, on ima svoje dobro obučene - kaže Pandurević.

Autor: