AKTUELNO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da Aljbin Kurti uzalud pokušava da Beogradu postavi nekakve nove uslove i ucene i na mala vrata pokuša da natera Beograd da prizna samozvano Kosovo i naglasio da se to nikada neće dogoditi dok je Aleksandar Vučić predsednik Srbije.

"Ono što za Beograd jedino može da bude tema razgovora sa Kurtijem i Prištinom jeste vraćanje punog poretka UN i nadležnosti misije Unmik na Kosovu i Metohiji, punog poštovanja povelje UN, kao i striktnog držanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Na ovim postulatima međunarodnog prava jedino možemo da razgovaramo sa Prištinom, koja očigledno ne želi dogovor zasnovan na kompromisnim rešenjima", naveo je Petković u saopštenju.

Petković naglašava da u trenutku kada Beograd na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čini nadljudske napore da pronađe rešenje za aktuelnu krizu, Kurti čini sve da sabotira normalizaciju odnosa.

"Po ko zna koji put je Kurti pokazao da ne želi da gradi mir, već želi da ga razgrađuje, da urušava stabilnost i svaki pokušaj normalizacije odnosa. Prosto rečeno, Kurti je spreman da uništi sve čega se dotakne, posebno kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine", zaključio je Petković.