AKTUELNO

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je imao veoma dobar razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu i da očekuje da do kraja meseca bude nađen način na koji Srbima na KiM ne bi bio promenjen svakodnevni životu i da oni ne budu opterećeni dodatnim procedurama.

"Nadam se da svakodnevni život ljudi na severu Kosova 1. septembra neće biti dodatno opterećen i da će živeti u miru, da im neće biti potrebna dodatna dokementa da dođu do svojih kuća. I uveren sam da ćemo to uspeti da postignemo", rekao je Eskobar novinarima u Ambasadi SAD u Beogradu.

Istakao je da SAD žele da se obe strane obavežu da neće biti nasilja.

Ponovio je da svi sporazumi moraju da budu implementirani, pa i formiranje Zajednice srpskih opština i da će ona biti na agendi sledeće runde razgovora.

Naveo je da je u razgovoru sa Srbima na KiM čuo njihovu zabrinutost i da je ona u mnogim slučajevima opravdana, dodajući da obe strane imaju priliku za dobre stvari kao što je razvoj ekonomije, ali i da postoji veliko nepoverenje.

Prema rečima Eskobara, dijalog je siguran put koji i Srbiju i Kosovo vodi ka EU, to je siguran nacin koji će otključati evropsku budućnost obe zemlje.

Eskobar je naveo da SAD ne ucestvuju direktno u dijalogu, ali ga podrzavaju.

Autor: