AKTUELNO

Važno je da lokalni izbori na Kosovu proteknu u demokratskoj atmosferi, složili su se danas direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i šef Misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu, a Misija OEBS-a je pohvalila Djurićeve poruke o slobodnim izborima.

Potvrđujući da su i poruke šefa te misije danas u Beogradu bile da bi "svi akteri trebalo da doprinesu mirnom, slobodnom i fer izbornom procesu", iz OEBS-a u Prištini su istakli da su tokom prethodnih izbornih ciklusa, Djurićeve poruke te vrste značajno doprinele mirnom i regularnom razvoju dogadaja na terenu, prenosi Kos sev.

Portparol OEBS-a u Prištini Senad Šabović rekao je za taj portal da je sastanak Djurića i šefa Misije OEBS-a na Kosovu deo redovne razmene mišljenja o tekućim pitanjima od kojih je najvažnije pitanje lokalnih izbora.

- Misija OEBS na Kosovu želi da iskoristi priliku da ponovi svoj apel za slobodan i fer proces tokom kampanje i na sam izborni dan - naveo je Šabović.

Kancelarija za KiM je danas saopštila da se Djurić sastao sa šefom misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Janom Bratuom, sa kojim je razgovarao o organizovanju lokalnih izbora u pokrajini, zakazanih za 22. oktobar i poručio da je važno da ti izbori proteknu u demokratskoj atmosferi.

Đurić je u razgovoru sa Bratuom rekao da je važno sprečiti eventualne nepravilnosti i pokušaje osporavanja biračkog prava interno raseljenim Srbima koji će tog dana glasati na Kosovu i Metohiji, rečeno je u saopštenju Kancelarije.

Direktor Kancelarije za KiM izrazio je zabrinutost zbog nastojanja pojedinih političkih stranaka u opštinama sa srpskom većinom da veštački stvore atmosferu napetosti i unapred delegitimizuju izborni proces.

Đurić je još jednom zahvalio Bratuu na njegovom ličnom angažovanju na zaštiti prava i položaja srpskog naroda u pokrajini, rečeno je u saopštenju.

#Marko Đurić

#OEBS

'