AKTUELNO

Ona je istakla da se očekuje da do kraja godine bude otvoreno još najmanje pet poglavlja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je za "Srpski telegraf" da je Srbija u potpunosti pripremila ukupno četiri poglavlja za pristup Evropskoj uniji, a da očekuje da do kraja godine otvorimo najmanje pet.

- Mi smo u potpunosti spremni za tri poglavlja do kraja godine: 6 (kompanijsko pravo), 33 (budžetske i finansijske odredbe), 30 (ekonomski odnosi sa inostranstvom), a svu prateću proceduru na vladi i parlamentu smo ovih dana obavili i za poglavlje 9 (finansijske usluge), uskoro završavamo i poglavlje 13 (ribarstvo)", istakla je Joksimović.

Ona je dodala da je prošle nedelje u Briselu razgovarala sa ambasadorima evropskih država i predstavila napredak u poglavljima 23 i 24, da je razgovarala sa komesarom Johanesom Hanom i predsedavajućim AFETA i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom, i da je dobila pozitivne signale.

Upitana za posledice dešavanja u Španiji po EU, ona je rekla da kada se jednom napravi presedan, kao što je to bio slučaj sa nelegalno proglašenjem nezavisnosti Kosova, to se vraća kao bumerang, jer presedani ruše opšti princip.

- Otuda je važna i legitimna naša reakcija na stav portparola Evropske komisije i njihovog odbijanja poređenja primera Katalonije i KiM. EU bi trebalo da bude statusno neutralna, kako to godinama pričamo. A mi, upravo poštujući međunarodne principe, podržavamo celovistost Španije - dodala je Jadranka Joksimović.

#EU

#Jadranka Joksimović

#Poglavlje

'