AKTUELNO

Sagovornici Pinka upozorili su na postojanje vojne pretnje kojom bi se Beograd naterao na popuštanje, ali ne isključuju ni mogućnost da se priprema nametnuto vojno rešenje za Kosovo i Metohiju, te ukazuju da takozvane kosovske bezbednosne snage nemaju baš zanemarljiv broj pripadnika.

Prof. dr Ilija Kajtez sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost je istakao da Srbi moraju biti veoma oprezni kada su u pitanju sve institucije koje dolaze sa Zapada.

- Imamo toliko loša iskustva u poslednih 30 godina da moramo iščitavati i ono što stoji između redova - rekao je Kajtez za Pink i ukazao da je ogroman pritisak sa idejom da u pregovorima naša strana ide sve dalje sa popuštanjem.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodao, osnovni cilj Srbije je da gotovo po svaku cenu sačuvamo mir, a crvena je linija da nećemo dozvoliti novi pogrom.

- Ohrabruje to što je naša vojska sve operativnija i jača. Oni rade na tome da omekšaju poziciju Srbije - zaključio je Kajtez.

Ljuban Karan, bivši pripadnik Kontra-obaveštajne službe, smatra da vojne pripreme za rešenje na Kosovu i Metohiji u završnoj fazi.

- To nije traganje za rešenjem, to je nametanje rešenja. Mislim da još uvek u ovoj fazi je neka vrsta vojnog pritiska, vojne pretnje, koja mora biti toliko uverljiva da Srbija pomisli da će morati da vodi nove ratove - naveo je Karan.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je ocenio, očekuje se da Srbija pred tim popusti.

- Mislim da je to još uvek pretnja, ali to ne znači da ove pripreme ne idu u pravcu vojnog rešenja i nametanja rešenja - istakao je Karan.

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti, je istakao da Srbija sprema odgovore na moguće napade i to će nastaviti da radi i u budućnost.

Foto: TV Pink Printscreen

Bjegović je ukazao da postoje informacije o planovima za terorističke akte na KiM.

- Dobro je da smo na sve to ukazali i rekli i pokazali da nam je situacija poznata i kakvi su naši stavovi. Kosovske bezbednosne snage imaju 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervnom sastavu. Ne možemo reći da je to zanemarljiv broj u odnosu na nenaoružano srpsko stanovništvo - dodao je Bjegović.