AKTUELNO

Predsednik Vučić poručio je na zajedničkoj konferenciji sa Jensom Stoltenbergom u Briselu da su za Srbiju mir i stabilnost od presudnog značaja, ali da ne treba očekivati da će srpski narod na KiM ćutati i govoriti da uživa i da mu je lepo. Nove generacije, kaže, neće trpeti teror i KiM smatraju sastavnim delom teritorije Srbije. Ističe i da je neophodno naći kompromisno rešenje, a do njega treba doći racionalnim pristupom, a ne ucenama i naređenjima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi danas i sutra u Briselu povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Vučić je, kako je najavljeno, po dolasku u Brisel razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, nakon čega su se zajedno obratili medijima.

Stoltenberg je izjavio da je početkom meseca bilo reči o tenzijama na KiM i da ceni što su se danas sastali lično da o njima razgovaraju.

- Da bi se situacija poboljšaja, obe strane moraju da pokažu uzdržanost - rekao je Stoltenber.

NATO će, kaže Stoltenberg, učiniti sve da obezbedi mir na KiM, a da dijalog pod okriljem EU jeste platforma za pronalazak rešenja.

- Pozdravljam nastavak dijaloga i pozivam obe strane da budu konstruktivne - kaže Stoltenberg.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić se zahvalio Stoltenbergu jer je saslušao poziciju Srbije. Kaže da je bilo reči o dešavanjima na KiM i da neke stvari ne moraju da vide istim očima.

- Poštujemo NATO i KFOR i njihovu ulogu na KiM. Njihova uloga uticala je na ublažavanje tenzija na KiM. Nastavićemo da poštujemo mandat KFOR-a i verujem da ćemo uvek naići na razumevanje i želju Stoltenberga i NATO za obezbeđivanja mira i stabilnosti. Mir i stabilnost su za Srbiju najvažniji. Sutra nas čekaju teški razgovori jer gotovo ni u čemu nismo saglasni - rekao je Vučić.

Ističe da se Srbija neće opredeljivati nikako drugačije sem kao neutralna, ali da želi dalju saradnju sa NATO i KFOR.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ponašali smo se odgovorno, nismo provocirali, ali razumem da smo svi zajedno sa Balkana dosadili svima i u Briselu i na svakom drugom mestu. U svakom slučaju, za ljude u Srbiji i na KiM važno je da smo objasnili našu poziciju i podsetio sam da su upadi na sever nedozvoljeni. Naše je da govorimo o svojoj poziciji i da pokušamo da sačuvamo mir i stabilnost - rekao je Vučić.

Stoltenberg je izjavio da NATO treba da je neutralni činilac koji obezbeđuje mir i stabilnost i da podržava politički dijalog pod okriljem EU. To je, kako kaže, njegova glavna poruka.

- Mi ćemo biti neutralan činilac - kaže Stoltenberg.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić ističe da su lagali da su srpska vojska i policija prešle administrativnu liniju i zahvalan je NATO što sa takvim neistinama nije izlazio.

- Nama ne trebaju tuđe baze, želimo da sami obezbeđujemo naše nebo, zemlju i mir i tako ćemo se ponašati u budućnosti - rekao je Vučić.

Stoltenberg je izjavio da, ukoliko je potrebno, pokrenuće jedinice i snage i povećaće porisustvo. Delaće, kaže, kada je potrebno i na srazmeran način kako bi se smanjile tenzije i zaštitilo stanovništvo, uključujući i Srbe sa KiM.

Vučić je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da je drugačiji pogled zemalja Kvinte i Srbije na situaciju na KiM. Podseća da po Briselskom sporazumu specijalne jedinice tzv. Kosova imaju ograničenu mogućnost da upadaju na sever KiM, da se pravdaju borbom protiv terorizma, a da će Kvinta to uvek podržati.

- Rekao sam i Stoltenbergu da ne očekuju od Srba da govore da uživaju i da im je lepo. Došla je nova generacija koja to ne želi da trpi i koja KiM doživljava kao teritoriju Srbije. Mnogo tu ima problema, a nama je važno da uz pomoć KFOR sačuvamo stabilnost i mir i nadam se da će biti dovoljno pameti da dođemo do dogovora - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Stoltenberg je rekao da NATO može da deluje brzo, da već ima prisustvo na KiM i da je povećao prisustvo.

- Sama činjenica da imamo skoro 4.000 vojnika na KiM pokazuje našu jasnu posvećenost. Misija KFOR je NATO najveća misija van NATO. Ponovili smo svoju posvećenost za misiju KFOR na KiM. KFOR blisko sarađuje sa drugim činiocima, uključujući i EULEX, a kada stvari postaju teške i opasne, raspoređujemo se i delamo, baš kao krajem jula - rekao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO kaže da su važni razgovori Beograda i Brisela i pozdravlja što je Vučić došao u NATO i što je angažovan u dijalogu. Najavljuje sastanak sa Kurtijem gde će, kako kaže, njegova poruka ostati ista: eskalacija mora biti sprečena, a NATO nastavlja svoju ulogu na KiM.

- Najbolje bi bilo izbeći potrebu za našim povećanim prisustvom, ali mislim da ono i pomaže da situacija ne eskalira - rekao je Stoltenberg.

Vučić ističe da ne postoje prave zabrinutosti sa strane Kurtija, već se radi o političkom narativu gde se sve koristi protiv druge strane.

- Sto i nešto dana slušamo o željama Srbije da izvrši invaziju na neke entitete ili zemlje u regionu, sve je to kao već trebalo da se desi, ali nije. To znači da su lagali. Uvek je lako iskoristiti ovu političku situaciju na KiM. Tražio sam da NATO sagleda situaciju na KiM i kaže kada smo mi prešli administrativnu liniju. Treba nam racionalan pristup, rešenje, a ne nečije želje za rešenjem u kojem bi se Srbija ucenjivala ili bi joj se naređivalo. Moramo da razgovaramo i nađemo pravo kompromisno rešenje - rekao je Vučić.

Prema daljoj najavi, Vučić će se u dijalogu sastati sa navodnim premijerom lažne države Kosovo Aljbinom Kurtijem, i uz posredovanje EU, pokušati da nađe rešenje za situaciju na KiM, izazvanu jednostranom odlukom Prištine o preregistraciji vozila i ličnim kartama, ali i za sva ostala otvorena pitanja koja su podigla tenzije u južnoj pokrajini i zapretila bezbednosti Srba na KiM.