AKTUELNO

Predsednik Srbije izjavio je da u Brisel ide da bi očuvao mir i stabilnost i da bi se založio za poštovanje međunarodnih pravila i normi - od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma. Dodaje da će razgovarati o svemu, da će pokrenuti sva pitanja, ali da ne očekuje da će sastanak imati posebnog smisla.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je prikazu novoproizvedenog naoružanja i vojne opreme iz domaće namenske industrije, za potrebe jedinica Vojske Srbije. Nakon posete, obratio se medijima.

Predsednik je, odgovarajaći na pitanja novinara, izjavio da ide u Brisel da bi očuvao mir i stabilnost i da bi se založio za poštovanje međunarodnih pravila i normi - od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma.

- To su sporazumi koji su na snazi i koji moraju da se primenjuju. Što se tiče situacije sa strujom na KiM i najavama restrikcija, ona je teška, i nadam se da neće morati da je isključuju. Niko nije srećan kada mora da isključuje struju, ali nije lako, struja je danas skupa i ko će to da plati? - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da Srbija i dalje ima novca, bez obzira na probleme sa strujom sa kojima se susrećemo na dnevnom niovu.

- A što se tiče Kurtijevih razloga, pokušao sam milion puta da uđem u tu glavu, ali to može samo sa racionalnim ljudima - kaže Vučić.

Najavio je susret sa Stoltenbergom i Eskobarom uoči sastanka u Briselu. Tamo očekuje razgovor o ZSO, ali ne da nam govore da ona treba da bude u skladu sa ustavom tzv. Kosova.

- Koliko vidim, njih ne interesuje puno ustav Srbije, zašto bi nas interesovao njihov tzv. ustav. Kada je reč o tablicama, tu je čista situacija. Tu mogu da ih sprovedu na silu, ali ne očekujte da će Srbija da vam pomaže u pravnom regulisanju problema, kao i na to da možete da sprovedete pogrom nad srpskim narodom. Vidim ukopavaju cisterne, igraju se kao mala deca, a o državi ne znaju ništa. Razgovaraćemo o svemu, pokrenućemo sva pitanja, a da li će imati nekog smisla ili ne, u šta sam sigurniji, to ćemo da vidimo za dva dana - rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik, odgovarajući na pitanje novinara, kaže da je ponosan na Vojsku Srbije. U poređenju sa periodom od 2005. do 2008. godine 46 puta imamo više naoružanja.

Kada je reč o helikopterima, stiže nam još 11 H165M, a stižu i još dve "Pume".

- Od ogromnog značaja nam je da uvek imamo veliki broj helikoptera, šest puta više nego ranije. Nastavićemo sa tim. Helikoptere ne vidite, lete nisko, imaju ogromnu vatrenu moć i dobro su naoružani i opremljeni - rekao je predsednik.

Na pitanje da uporedi snagu Vojske Srbije sa snagom oružanih snaga Kosova, Vučić kaže da nikada nikoga ne potcenjuje, ali da prosto nisu za poređenje.

Na pitanje o blokadi puteva, predsednik kaže da na osnovu ovog pitanja hoće da pokaže kako stvari idu u Srbiji:

Ispunićemo ono što može i što je realno, a ono što nije, nećemo. Da li će neko da blokira puteve i da li to uvek rade samo seljaci, to je drugo pitanje. Mi da plaćamo tu cenu i da učestvujemo u trgovačkoj marži - to nije moguće. Možemo da molimo trgovce, ali da od njih uzmemo reket pa da plaćamo drugom - to nećemo. Uradite šta hoćete! I vidite kako, čim neko protesuje, svi su na njihovoj strani.

Foto: TV Pink Printscreen

Skup sinoć je, kako kaže, organizovao čovek koji je osuđen za porodično nasilje.

- Šta hoćete od nas? Da nemamo struju i da je gasimo na svakih šest sati, rekli biste: Hajde da skidamo ovu đubrad. Ako imamo paradu, kažu da sam peder i gej frendli, ako nemamo paradu, kažu da nemamo slobodu. Hoćete da vam ulje bude skuplje za 20-30 dinara? Može, ali nemojte da me pitate za pare. Recite mi šta hoćete i u čemu je naša krivica. Ljudi moraju da razumemo da živimo u tržišnoj privredi, a ne u komunizmu - kaže predsednik i dodaje:

Ajde pustite državu, dovoljno joj je teško u ovom trenutku i to ne našom krivicom. Imamo probleme sa ukrajinskom krizom, sankcijama, KiM, energetikom. Pomozite svojoj državi, a ne da razmišljate da, što je gore državi, mi ćemo se bolje osećati.

Ističe da, šta god uradi po pitanju gej parade, napašće ga bez principa i suštine. Samo je važno, kaže, okriviti državu i o njoj reći loše.

- I zato smo danas ovde, jer je ovo divna priča o napretku srpske vojske, napretku Srbije i njene vojne industrije. Zbog toga sam veoma srećan i mi ćemo na svim listama u svetu da napredujemo. Cilj nam je da u narednim godinama budemo u prvih 50 armija u svetu. Siguran sam da ćemo sa poljoprivrednicima da nađemo rešenje. Neka blokiraju, ali neka onda ne uzimaju gorivo 40 dinara jeftinije. Ako već blokirate, pravo na pumpu, nemojte da koristite karticu, i blokirajte do mile volje - rekao je Vučić i dodao:

Nema sile pod kojom bih popustio, pa NATO pakt da mi dovedete! Dovoljnu sam glupost napravio po pitanju litijuma slušajući neznalice! Zamalo da me nateraju da se odreknem i uglja, pa da budemo najveći idioti na svetu.

Vlada Srbije biće formirana pre jeseni, a tenzija nema, kaže predsednik.