AKTUELNO

Pregovori o formiranju Vlade počinju danas i trajaće narednih sedam dana, pa je sasvim realno da Srbija dobije novu izvršnu vlast najkasnije u četvrtoj nedelji avgusta, saznaju nezvanično "Novosti".

Prema našim informacijama, šef države i lider naprednjaka Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane sa čelnim ljudima stranaka za koje se veruje da će biti deo vladajuće većine, a koja se praktično nazrela prilikom nedavnog glasanja za prvog čoveka Narodne skupštine, kako bi u neposrednom razgovoru utvrdili temeljne principe budućeg kabineta.

To znači da bi na pregovore sa šefom SNS i njihovom delegacijom, trebalo da dođu socijalisti sa JS, SVM, PUPS i SDPS, koji su sa ukupno 154 glasa, zajedno sa naprednjacima, i glasali za izbor Vladimira Orlića. U tom foto-finišu i direktnim razgovorima će se osim strateških državnih pravaca, utvrditi i kadrovska struktura ministarskog tima. Plan je da se po završetku pregovora, početkom ili krajem naredne sedmice, održi i sednica predsedništva naprednjaka na kojoj bi se potvrdio spisak članova Vlade, kao i ime mandatara, nakon čega bi se okupio i Glavni odbor najjače stranke u Srbiji koji bi verifikovao dogovor. Potom bi se i formalno stekli uslovi za promociju novih "stanara" u Nemanjinoj 11.

Oko premijerske fotelje trenutno kruže dva najozbiljnija kandidata - aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali. Mada, nije isključeno da se u poslednji čas pojavi i neko treće ime. Ukoliko ne bude premijer, Mali svakako ostaje u vladi, a zacementirano mesto osim njega ima i sadašnji potpredsednik i šef resora poljoprivrede Branislav Nedimović. Još desetak ministara koji su u dosadašnjem mandatu ostvarili značajne rezultate, mogli bi da ostanu u Nemanjinoj, ali je moguće da među njima dođe do rotiranja.

Spekuliše se i da bi aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić mogao da bude deo nove ministarske garniture, i da će zameniti šefa diplomatije Nikolu Selakovića, koji će, svakako, ostati jedan od najbližih saradnika predsednika Vučića, samo se još ne zna na kojoj funkciji.

Kako je sada već definitivan nastavak učešća u vlasti SPS, otvara se i pitanje ko će od njihovih kadrova sesti u ministarske fotelje. NJihov lider Ivica Dačić pominjao se kao kandidat za prvog čoveka odbrane, a navodno bi bilo mesta i za Branka Ružića i u ovom mešanju karata.

Očekuje se da i u budućem sazivu bude mesta za koalicione partnere naprednjaka - SDPS, PUPS, Pokret socijalista... Iako su ga prozapadne političke kuhinje u Srbiji praktično otpisale, nije isključeno da Nenad Popović ostane član novog kabineta.

Ministre u Vladi neće dati Savez vojvođanskih Mađara, jer je posle prvih konsultacija na Andrićevom vencu dogovoren nastavak saradnje, ali uz zadržavanje pozicije državnih sekretara.

Da će nova vlada biti skrojena po meri naroda, odnosno, onako kako su građani birali, poručio je i nedavno, predsednik Vučić. On je tada istakao da nije tu da ispunjava nečije želje, misleći na ambasadore, i naveo da građani biraju, a da su oni izabrali da Srbija ima srpsku vladu, koja će da vodi računa o našim interesima. Vučić je najavio i da bi nova vlada mogla da bude manjinski inkluzivna, da u njoj budu i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci.

PRVI KRUG KONSULTACIJA

Prvi krug konsultacija predstavnika izbornih lista koje su ušle u parlament, za sastav nove vlade, sa predsednikom Vučićem, završen je u periodu od 14. do 18. jula. Pozivu su se tada odazvali gotovo svi, sem lidera SDA Sandžaka, koalicije "Moramo" i Narodne i Demokratske stranke.

Autor: