AKTUELNO

Komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, narodni poslanik Vladimir Marinković, istakao je za PINK da je potpisivanje temeljnog ugovora Crne Gore sa SPC, očigledno nešto što će učvrstiti međusobno poverenje.

- To daje signal da će oni srpske nacionalnosti u Crnoj Gori, moći da imaju poverenja u dijalog između vlasti i crkve, i ono što je najbitnije, da postoji sloboda veroispovesti – rekao je Marinković.

Kako kaže, oni su kroz Zakon o slobodi veroispovesti hteli da ukinu svu imovinu SPC i da utiču da ona ima manji značaj i manji uticaj kroz to što će joj polako oduzimati imovinu.

Foto: TV Pink Printscreen

- Crnogorska pravoslavna crkva je jedna takoreći sekta, napravljena kako bi pravila razdor među narodom – rekao je Marinković.

Predsednik Vučić je otvorio vrata za Otvoreni Balkan i za saradnju, što je dovelo do mnogo dobrih promena u dijalogu i u rezultatima.

- Čestitam Abazoviću na hrabrosti i na pokazivanju političke volje da uradi nešto što je dobro i za Crnu Goru i za ceo region – kaže Marinković.

Analitičar Branko Radun, rekao je da to nije samo dogovor cele SPC i crnogorske vlade, već je to na neki način i unutrašnji crnogorski sporazum.

Foto: TV Pink Printscreen

- Veliki broj ljudi u Crnoj Gori se izjašnjavaju i kao Srbi i kao Crnogorci. Ovo što je Dritan uradio, mnoge je iznenadilo – rekao je Radun.

Kako kaže, to je pobeda i našeg patrijarha koji je doprineo da dođe do toga.

- Struja koja je u Crnoj Gori htela od Mitropolije da napravi crkvu, hteli su da oni potpišu navodno u ime SPC, ali mnogo je bolje što je to uradila SPC, na čelu sa patrijarhom – rekao je Radun.

Foto: TV Pink Printscreen

Radun se dotakao i Otvorenog Balkana za koji kaže da možemo da vidimo na primeru Makedonije, koliko je Otvoreni Balkan doneo dobrog.

- Vidi se potpuna promena stanja duhova u Makedoniji. U ovom momentu, oni su vrlo prosrpski orijentisani, što nisu bili ranije, jer su bili trovani propagandom – rekao je Radun.

Autor: