AKTUELNO

Potpredsednica Narodne skupštine Srbije, Sandra Božić postala je meta određenih medija i lica kojima je očigledno nespojivo da lepota i pamet mogu ići zajedno.

Božić se povodom brojnih napada javno obratila na društvenoj mreži Instagram, a njenu objavu prenosimo u celosti:

Ona je, naime, bila izložena brojnim podrugljivim komentarima, ali je podrška ubrzo počela da dolazi sa svih strana, pokazujući da je diskiminacija na osnovu izgoleda nedopustiva kako u politici, tako i u celom našem društvu.

Volela bih da nema potrebe za ovakvim temama u momentu kad mnogo važnijih izazova i koraka stoji pred nama.

Međutim, čini se da pojedinim medijima u Srbiji žene u politici i drugim poslovima izloženim medijskoj pažnji - još uvek nisu prirodna pojava.

Zašto su žene u javnim profesijama na osudi javnosti zbog fizičkog izgleda ili bilo čega što nema veze sa konkretnim učinkom i njihovim radom?

Želim sve da ih obavestim da su ta vremena davno prošla, i svako ko pokušava da nas, žene, vrati unazad takvim tekstovima ili prozivkama zaboravlja na sjajne žene u svojoj okolini. Takvo ponašanje je uvreda za sve njih.

Da, ženama je mesto u politici. Da, stvar je ličnih preferencija kako ćete izgledati - sve dok to prati pravila institucije u kojoj se nalazite. I da, treba da budemo ponosni na sve žene koje se bave javnim poslovima u Srbiji, u momentu kada je osuda javnosti prisutna.

Vrlo sam svesna da pokušaj diskreditacije ne dolazi zbog moje boje kose ili mog izgleda, već zbog politike koju zastupam.

Verujem da je mnogo strašan osecaj inferiornosti koji pojedinci osecaju pred rezultatima politike koju vodi Aleksandar Vučić, ali napredak naše zemlje ne mogu i neće zaustaviti njihovi kompleksi i već toliko puta dokazana nesposobnost!

Motiv su da nastavimo da se borimo za naše građane svom snagom i da ne dozvolimo povratak u mračnu prošlost u kojoj su Srbiju držali predugo!

Mediji koji ne mogu da prihvate ovu činjenicu ili pokušavaju da sude ženama u 21. veku na osnovu izgleda ili želje da na tome iskažu svoju dovitljivost ili novinarsko umeće - čine loše za našu decu, svoje žene, majke i svoje čitaoce.

Ovo je post za sve žene - Srbija je mesto gde se žene osećaju sigurno na svojim radnim mestima, gde moraju biti poštovane i vrednovane isključivo na osnovu svojih rezultata.
Ostavimo nekulturu u senci, ovo je zadatak na kome vam obećavam da ćemo raditi zajedno, još jače i snažnije. 💙


P.S. Zahvaljujem se svim medijima, kolegama, javnim ličnostima, organizacijama i prijateljima na ogromnoj podršci. Ovo je moje poslednje obraćanje vezano za sporne tekstove, a što se tiče ove teme - vreme je da neke stvari promenimo na bolje, zajedno. 👊🏼

Tamara i Saro ovo je za vas.

Autor: