AKTUELNO

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvoriće sutra, u nedelju 7. avgusta 2022. godine tradicionalnu manifestaciju „Hajdučko veče“, koja se od 1966. godine održava u selima opštine Bogatić.

Krkobabić će svoju posetu ovoj manifestaciji početi u 18.00 časova u selu Crna Bara, ispred „Udruženja žena Crnobarke“ odakle će se, zajedno sa predsednikom opštine Bogatić Milanom Damjanovićem, fijakerom uputiti ka izložbi narodnih rukotvorina i tradiocionalnih predmeta, čiji su autori članice 21 udruženja žena iz Mačve, ali i susednih okruga.

Manifestacija „Hajdučko veče“ inpirisana je motivima iz romana o hajduku Stanku, Janka Veselinovića. Osnovna ideja je da se dočara život predaka, sačuvaju običaji i prenesu na buduća pokolenja. U tom duhu organizuju se mačvanska svadba, hajdučka regata, takmičenje lovaca i ribolovaca, izbor najlepšeg fijakera, izbor radova sa likovne kolonije, itd.

Vrhunac večeri je takmičenje za izbor harambaše. Mladići se takmiče u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo. Najspretniji, najokretniji i najspremniji momak dobija novčanu nagradu, ali i zvanje harambaše i hajdučku sablju.