AKTUELNO

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je jutros da su srpske žrtve i zločini bili na korak od zaborava, ali da se sredinom prošle decenije sve promenilo.

Ona je danas istakla da ne misli da smo danas dalji od pomirenja nego ranije, ali da je Srbija počela da tuguje i da se seća.

- Srbija od 2015, kada je Aleksandar Vučić bio predsednik Vlade . Prekjuče se u Novom Sadh okupilo nikada više ljudi. Potrebno je da država promeni svoj odnos prema tim događajima, da se snime pojedini filmovi, da se jasno i glasno govori o srpskim žrtvama kako bi naš narod na neki način osvestio ono sto se dešavalo. Mislim da je to zasluga jednog čoveka a to je Aleksandar Vučić.

Premijerka je istakla da ono što bivši predsenik Boris Tadić, koji govori da se Oluja obeležavala i ranije, svi ljudi u Srbiju znaju da jednostavno nije istina. “Oluja se u njegovo vreme obeležavala kao što je on posetio Jasenovac - dakle nije se desilo. Nismo pričali o zločinima nad Srbima zato što nismo želeli da se nekome zamerimo. Nismo obeležavali etničko čišćenje nad Srbima, nismo se sećali naših žrtava, a očekivali smo da se drugi sećaju i poštuju srpske žrtve. Pa kako?”, upitala je Brnabić.

Ona je istakla da je proslava Oluje u Hrvatskoj sramotna i da bi volela da može da kaže nešto drugačije ali to nije moguće. “Ispada da su Srbi proterali sami sebe. A oni koji se nisu samu proterali su ubijeni. Za to u Hrvatskoj praktično niko nije odgovarao. Sada kada je naše tužilaštvo podiglo optužnicu za zločin na Petrovačkoj cesti, Hrvatska kaže da će te ljude zaštititi. Ubice dece, staraca i žena”, rekla je premijerka.

Ona je dodala da je zastrašujuća tišina koja dolazi iz Evrope na takve poruke iz jedne države članice Evropske unije, ali da će uprkos svemu država Srbija nastaviti da se seva svojih žrtava sa najvećim mogućim poštovanjem kakve one i zaslužuju.

Autor: