AKTUELNO

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost zaključuje da je Hrvatska jedina država Evropske unije koja proslavlja genocid, etničko čišćenje i zločine nad jednim narodom, konkretno nad Srpskim narodom.

Tim povodom, Mario Spasić, generalni sekretar Saveta, za medije je izjavio da u istoriji EU nije viđen presedan da jedna članica proslavlja zverstva nad ciljanim narodom i dodao je:

"Od potpisivanja Pariskog ugovora 1951. godine, što predstavlja preteču današnje EU, nije viđen presedan koji Hrvatska sprovodi godinama unazad, a to su proslave vojno-policijskih akcija 'Oluja' i 'Bljesak'.
Nije viđen presedan da jedna od 27 članica EU, Hrvatska, proslavlja genocid, etničko čišćenje, silovanja i zverska ubistva nad jednim narodom, u ovom slučaju nad Srpskim narodom. Hrvatska politička scena otvoreno pljuje po svim ljudskim pravima koja su proklamovana dokumentima EU i pokazuje nedostojnost članstva u EU" - podvukao je Spasić.

Spasić je dodao da Hrvatska, kao članica EU, prva treba da poštuje ljudska i manjinska prava, upravo ono što EU zahteva od kandidata za članstvo, ali i od samih članica.

"Ukoliko Hrvatska nastavi da, uz stomakougađanje, jelo, muziku i piće, proslavlja smrt Srba i ostalih nacija koje su bile žrtve genocida oličenih u 'Oluji' i 'Bljesku', može se smatrati da je Hrvatska zalutala u članstvo u EU i da ne shvata da je vreme 'Genocida u Kambodži' na prostoru Balkana pluskvamperfekat", zaključio je Spasić.