AKTUELNO

Državni komemorativni skup posvećen sećanju na sve stradale i prognane Srbe povodom 27. godišnjice "Oluje", održan je u Novom Sadu, na Trgu slobode.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da patnja krajiškog čoveka nikada neće biti zaboravljena. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da samo okupljeni i jedinstveni možemo da očuvamo sećanje. Patrijarh Porfirije, koji je služio parastos, poručio je u besedi da pamtimo svedočenja o stradanju, ali da naše pamćenje nije zlopamćenje.

Nekadašnji premijer SR Jugoslavije Nikola Šainović istakao je da se ništa ne događa za jedan dan, i da je mesecima unazad bilo prisutno nekoliko procesa koji su prethodili "Oluji".

Foto: TV Pink Printscreen

- Jedan je početak rada na Dejtonu, a drugi je napredak hrvatske vojske. Ogromna i važna uloga je od strane NATO službi, koje su branile letove iznad Bosne i time nas blokirali da pređemo Drinu. Ti avioni su 1995. već bombardovali Republiku Srpsku. Nas je njihova pretnja držala blokiranim - rekao je Šainović.

Kako kaže, vojnički cilj "Oluje" bio je napad na civile, ne na liniju fronta.

Pukovnik u penziji Boško Zorić kaže da Hrvatska od 1992. godine, rade sve na pripremi "Oluje" koja se dogodila tri godine kasnije.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ja kao bivši vojnik sam razočaran u naš način razmišljanja. Mi dovoljno ne izvlačimo poruke iz stvari koje su nam se dešavale. Kada sam došao u Srbiju bio sam frapiran koliko smo malo znali o suživotu Srba i Hrvata - naveo je Zorić, pa dodao:

- Trebamo ove stvari da ponavljamo, što smo i počeli da radimo, da bismo razumeli istoriju, a ne da tumaramo i ne znamo ništa - kaže Zorić.

Autor: