AKTUELNO

Povodom 27 godina od "Oluje", predsednik Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac kaže da su Amerikanci, ujedinjeni sa Hrvatima, ne samo skrojili plan za sprovođenje akcije "Oluja", već su naoružali hrvatsku vojsku uprkos zabrani uvoza oružja.

- Naoružali su ih sofisticiranim vrstama oružja pomoću kojeg su mogli videti svaki bunker, svakog vojnika i svaki objekat - otvrdi Štrbac.

- Iako je tokom svog obraćanja putem medija, tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman pozivao Srbe da ostanu na svojim imanjima, one koji nisu uspeli da se ubace u nepreglednu kolonu od 250.000 ljudi, dočekala je stravična smrt. Hrvati su u Gruborima, Gošićima, Varivodama i Konjiću ubili sve one koje su zatekli u svojim domovima.

Podseća i da su hrvatski avioni, 7. i 8. avgusta, bombardovali kolone izbeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u Svodni kod Novog Grada, kada je ubijeno devetoro ljudi, među kojima je bilo četvoro dece i jedna trudnica od dvadeset godina.

Prema podacima "Veritasa", proterano je oko 250.000 Srba, ubijen 1.881, među kojima je 1.233 civila, dok se 654 lica vode kao nestala.

Trojica hrvatskih generala, Ante Gotovina, Mladen Markač i Ivan Čermak, odgovorni za zločine nad Srbima u akciji "Oluja", oslobođeni su svih optužbi. Ovim presudama prethodile su prvostepene presude Haškog tribunala prema kojima su Gotovina i Markač bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora.

Autor: