AKTUELNO

Uravnotežena rezolucija trebalo bi da bude usvojena na jesenjem zasedanju Parlementarnse skupštine NATO u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra.

Uravnotežena rezolucija koja, po mišljenju predstavnika Beograda, na korektan način prikazuje stanje na zapadnom Balkanu, trebalo bi da bude usvojena na jesenjem zasedanju Parlementarnse skupštine NATO u Bukureštu, od 7. do 9. oktobra, piše sutrašnje Politika.

Član delegacije srpskog parlamenta pri NATO Vladimir Đukanović kaže da je prvobitni predlog tog dokumenta Britanca Ričarda Beniona, gde se Srbija optužuje da je uzrok napetosti u regionu, prilično izmenjen, jer su usvojeni svi amandmani upućeni iz Beograda.

- Mi smo na prolećnjem zasedanju PS NATO u Tbilisiju ukazali da je Benionov predlog rezolucije jednostan i skandalozan i da mora biti promenjen. Uložili smo veliki broj amandmana koji su prihvaćeni i što se tiče Srbije, nama sada ovakav dokument ide u korist, pogotovo poglavlja koja se odnose na ekonomski rast i stanja demokratije u nasoj zemlji - rekao je Đukanović.

U prvobitnom predlogu poslanika britanske konzervativne stranke, naša zemlja bila je označena kao glani krivac za "šumove" na diplomatskim vezama Beograda i Prištine, ali i da je uzročnik krize u ovom delu Evrope.

Đukanović ističe da su ispravili sve što je bilo jednostrano i nemamo primedbe na novi predlog rezolucije, koji će najverovatnije biti izglasan u subotu, 7. oktobra, na sednici Političkog komiteta NATO.

- Ne očekujem veliku raspravu povodom ovog pitanja i najverovatnije će ma debatu o rezoluciji biti utrošeno desetak minuta. Očekujem da će težište biti usmereno na Rusku Federtaciju - kazao je Đukanović, koji je poslanik SNS u Skupštini Srbije.

#NATO

#Rezolucija

#Vladimir Đukanović

'