AKTUELNO

Vladimir Orlić, zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke, u izjavi za Pink, rekao je da je pitanje referenduma u Kataloniji uzburkalo duhove na čitavom evropskom kontinetu, ali i šire.

-Ne samo Španija, mnoge evropske zemlje, ali i ne samo evropske, imaju izazove te vrste kada je reč o tendencijama da se određeni delovi zemalja, u skladu sa nekim sopstvenim viđenjem, u skladu sa nekim svojim viđenjima, osamostale na svoju ruku, postupcima koji su jednostrani. To nas veoma podseća na izazove koje mi imamo po pitanju Kosova i Metohije. Srbija što se situacije u Španiji tiče bila je takođe jedna od tačaka u žiži. Skoro je predstavnik za medije Evropske komisije bio pozvan da odgovori na pitanje postavljenih paralela upravo između pitanja Kosova i Katalonije. To je pokazalo nekoliko stvari koje su za nas veoma važne. Ne samo da je podsetilo na nešto što je nama odavno poznato, a to je politika dvostrukih aršina kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta različitih zemalja – istakao je Orlić.

Prema njegovim rečima, da je Kosovo poseban slučaj, kako su to govorili, pravio se izuzetak od međunarodnog prava.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Napravio se jedan presedan u nadi da se to više neće ponoviti, ali zatekli su to pred svojim vratima. Neminovno je da se ovako nešto dogodi, da ovakav problem zakuca i na vrata drugih. Kada to kažemo mi ne govorimo ni sa kakvom zlobom ili pakošću, naprotiv. Srbija, apsolutno podržava suverenitet Španije – dodao je Orlić.

Orlić je rekao da je Španija prijateljska zemlja Srbiji koja nije priznala Kosovo, i da slučaj poštovanja teritorijalnog integriteta primenjuje se u Španiji, kako je rekao, treba da se primenjuje i na Španiju i ostale zemlje, pa tako i na Srbiju.

-Upravo taj predstavnik Evropske komisije koji je odgovarao na pitanja novinara pokazao nam je dve stvari. Mene je podsetio na činjneicu da oni ne drže do tih univerzalnih pravila kada je reč o svakoj državi podjednako. Ima puno ne samo dvostrukih aršina i licemerja, već i neznanja. On je čini mi se pomenu da je rezolucijom UN pomenuo da je Kosovo nešto posebno, što je samo po sebi netačno i podsetilo me dosta na onu izjavu Baraka Obame tamo je održan referendum i to je demokratska volja građana. Nikada na Kosovu i Metohiji nikakav referendum nije održan – podsetio je Orlić.

Đurić: Da li za Srbe u svemu važe druga pravila?

#Evropa

#Vladimir Orlić

'