AKTUELNO

Najvreliji dan doveo je danas minibus u Lebane, bespalatan prevoz za stanovnike sela, ali i početak “tradicionalnih” manifestacija.

“Jug ima valjane ljude, a od ljudi zavisi sve. Lebane ima budućnost. Ali zaslužuju da ih ne ostavimo same. Svaki uložen dinar je sigurno dobro uložen i sigurno će se vratiti”, izjavio je danas ministar za brigu o selu Milan Krkobabić u poseti Lebanu, gde je posle radnog sastanka sa rukovodstvom Opštine, zajedno sa predsednikom Opštine i ljudima iz Akademijskog odbora za selo SANU, pošao u vožnju minibusem za prevoz seoskog stanovništva, kupljenim sredstvima Ministarstva za brigu o selu.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Ministar se zaustavio u selu Grgurovce koje je na ovaj način prvi put dobilo redovan linijski prevoz za svoje stanovnike. Radost najmlađih i najstarijih u probnoj vožnji od sela do sela, a onda veliko okupljanje ispred vodenice stare nekoliko vekova. Najstariji se slažu da ovakav skup ne pamte.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

„Idem u srednju tehničku školu u Lebanu i ovaj prevoz nam mnogo znači. Besplatan je i ne moramo da odvajamo mesečno sredstva za odlazak i povratak iz škole, a sada kada nam je urađen i put mnogo manje mojih vršnjaka će napuštati selo. Ja svoju budućnost vidim ovde”, rekao je Nikola Đorđević iz sela Grgurovce.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Iz ovog programa do sada je dodeljeno 35 ovakvih vozila za najugroženije opštine, od kojih 28 pripada IV grupi razvijenosti i devastiranim područjima, a neka sela u Srbiji su na ovaj način po prvi put dobila vezu sa gradom/opštinom. Dnevno će se ovim minibusevima u Srbiji prevoziti oko 3.800 putnika, a prvi minibusevi su već počeli da stižu i saobraćaju po selima.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Predsednik opštine Ivan Bogdanović zahvalio je ministru na poseti i izjavio da opština Lebane učestvuje u svim programima Ministarstva za brigu o selu i da je lokalna samouprava uvek tu da čuje sve probleme meštana i mesnih zajednica i da učini sve što je moguće za njihovo rešavanje.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Ministar Krkobabić je u selu Bošnjace obišao voćarsku zadrugu „Agro prima jug“. Ova stara zadruga je iz prošlogodišnjeg programa Ministarstva za brigu o selu namenjenog zadrugama dobila 13,4 miliona dinara za unapređenje poslovanja nabavkom rashladnog agregata i savremene opreme za preradu voća.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

„Uspešnost zadruge određuje broj kooperanata. Sudeći po broju od 300 ovo je jedna od najuspešnijih. Sredstva koja smo uložili u tehničkom, tehnološkom ali i komercijalnom smislu imaju puno opravdanje. A to potvrđuje ovaj broj kooperanata. I da budemo jasni radi se o tri stotine porodica“.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Osnovana 2006. godine, zadruga otkupljuje skoro sve vrste voća i povrća i plasira na domaće i inostrano tržište. Zahvaljujući ovoj investiciji i delimično sopstvenim ulaganjima, prošle godine su dostigli izvoz u iznosu od 40 miliona dinara. Zadruga u 2 smene ima 10 stalno zaposlenih radnika i 20 sezonskih.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

U selu Bošnjace prošle godine organizovani su i „Miholjski susreti sela“, takođe sredstvima Ministarstva za brigu o selu, a isti susreti sa raznim nadmetanjima i kulturno-umetničkim programom održaće se 28. avgusta ove godine u selima Grgurovce, Pertate, Togočevce, Konjino i Popovce.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Danas u Lebanu počinje i Paradajz fest, trodnevna manifestacija u organizaciji Opštine, posvećena poljoprivrednim proizvođačima, edukaciji i zabavi.

Foto: Beta/Amir Hamzagić

Autor: