AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) negoduje zbog izostanka reakcije Poverenika za samostalnost tužilaca, kao i Državnog veća tužilaca zbog, kako navodi UST, klasične medijske hajke koja se vodi protiv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Ovo strukovno udruženje podseća da se deo medija bukvalno takmiči ko će pre, paušalnije i netačije da izvesti o postupanju tužilaštva, čvrsto se držeći jedino stava da je ono nestručno i instrumentalizovano.

UST smatra da je to klasičan i očigledan primer nedozvoljenog uticaja na javne tužioce, zamenike javnih tužilaca i javno tužilaštvo u celosti, zbog čega poziva Poverenika za samostalnost i Državno veće tužilaca da bez odlaganja postupe u skladu sa svojim ovlašćenja.

​Udruženje je takodje primetilo da nema ni reakcija drugih strukovinih udruzenja, niti pojedinaca iz tužilačke organizacije koji su radi gosti pomenutoh medija, što, kako ocenjuje, jasno govori o tome da postoji strah nosilaca pravosudne funkcije da zauzmu i javno iskazzu stav o načinu izveštavanja ''Nova S'', ''N1'' i ''Newsmax adria'' u slučaju provera zakonitosti rada inspektora Slobodana Milenkovića.

Foto: UST

​Paušalne i neistinite tvrdnje medija viđene prethodnih dana, UST vidi u, kako navodi, kulminaciji skandaloznih konstrukcija - da jedno tužilaštvo svesno urušava kredibilitet svedoka u sudskom postupku u kojem postupa drugo tužilaštvo i time navodno opstruira postupak protiv organizovane kriminalne grupe.

To je prema stavu UST, jasan povod za reakciju Poverenika za samostalnost i čitavog Državnog veća tužilaca.

"Uočljiv izostanak reakcije dovodi u pitanje ne samo sprovođenje ustavnih nadležnosti DVT i svrhu postojanja institucije Poverenika za samostalnost, već istovremeno nosiocima javnotužilačke funkcije poručuje da su potpuno nezaštićeni od nedozvoljenog uticaja, zbog čega UST ponavlja da je reakcija nadležnih organa u konkretnom slučaju neophodna", zaključuje se u saopštenju ovog strukovnog udruženja.