AKTUELNO

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ocenila da je odluka Zagreba da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu antievropska i anticivilizacijska.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ova vest me je zapanjila, još uvek sam u šoku. Ovo je najveći skandal koji se dogodio u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske. Da privatnu posetu predsednika Srbije Jasenovcu, mestu stradanja Srba pre svega, a onda Jevreja i Roma, mestu gde je ustaški režim najbrutalnije pobio stotine hiljada Srba, gde je najmanje 20.000 dece pobijeno, zabranite, želju da za pologanje cveća kažete da je pravljenje haosa, da to uradi jedna zemlja članica EU...To je kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu - istakla je Brnabić gostujući u Novom vikend jutru Jovane Jeremić.

Foto: TV Pink Printscreen

Vučić je i ranije želeo da poseti Jasenovac, kao najveće i najstrašnije mesto stradanja srpskoh naroda i bio je zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posetu odloži. To je i uradio. Da danas vidimo ovakvu reakciju je neshvatljivo

Premijerka je istakla da je ovo protivpravna odluka, antievropska odluka, anticivilizacijska i brutalno gaženje slobode kretanja, a da ne pričamo šta ovo znači u smislu nepoštovanja srpskih žratava, svih koji su stradali od ustaškog režima NDH.