AKTUELNO

Narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Milimir Vujadinović je u poseti srpskoj zajednici u Sloveniji obišao srpsko prosvetno društvo ,, Nikola Tesla,, u Postojni, koje obeležava 30 godina postojanja kao i prvi sajam srpsko-slovenačke privrede, koji se održava u Ljubljani u organizaciji Saveza Srba Slovenije.

Otvaranju sajma su prisustvovali i predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović ali i poslanici novog saziva slovenačkog parlamenta Lena Grgurevič i Monika Pekošak, te predstavnici gradova i opština Srbije i Slovenije kao i značajni srpski i slovenački privrednici.

Narodni poslanik i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, Milimir Vujadinović istakao je da su i politički, a pre svega ekonomski odnosi Srbije i Slovenije u svom najvećem usponu od 1991 godine.

Kao potvrdu tome dovoljno je izneti podatak da je robna razmena 2009. godine iznosila 572 miliona evra a u 2021 godini nivo robne razmene je dostigao 1,4 milijarde evra i očekuje se rast u 2022. godini, a to je svakako posledica politike stabilnosti i napretka regionalnih odnosa, čiji je najvažniji promoter srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Saveza Srba Slovenije, Vladimir Kokanović, ističe da ovakav odaziv regionalnih institucija za prvi privredni sajam srpsko - slovenačke privrede, ne bi bio moguć bez bezuslovne podrške koju srpska zajednica dobija od strane Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na početku radnog dela sajma, vodili su se razgovori o statusu Srba u Sloveniji, i o težnji otvaranja dijaloga o važnoj temi - zvaničnom statusu Srba kao manjine u Sloveniji, čiji položaj je, prema oceni čelnika srpskih organizacija, neuporedivo bolji u poslednjih nekoliko godina, od kada zvaničnu politiku Srbije zastupa njen današnji predsednik.

Milimir Vujadinović je istakao da je evidentno da rast saradnje sa Slovenijom beleži i Republika Srpska, te tu vrstu odnosa i politike, kao politički predstavnici Srbije i Srpske, zajednički zastupamo u Sloveniji.

Autor:

#Milimir Vujadinovi