AKTUELNO

Premijerka Ana Brnabić najavila je danas da će 14. oktobra na konferenciji za novinare predstaviti rezultate rada Vlade Srbije u prvih sto dana rada.

Istakla je i da je u prvih mesec dana bila zabrinuta, ali da je danas zadovoljna onim što je urađeno.

Detaljnije će o tome, kaže, polovinom oktobra, ali je već sad jasno da je urađeno jako puno, iako je njen kabinet krenuo sa radom u dosta teškim okolnostima, budući da je tada bio štrajk u Fijatu, protest malinara.

- To smo rešili, stabilizovali smo se, i krenuli smo hrabro napred u kontinuitetu sa prethodnom vladom - rekla je Brnabić.

Brnabić:Koji se to novinari plaše?

Premijerka Srbije kaže da nije videla da se novinari plaše da kažu "bilo šta" o njoj lično, Vladi Srbije ili predsedniku Srbije, pozivajući se i na pres klipinge koje redovno dobija. - Znate kako ja znam da je četvrtak? Tako što kad ustanem ujutru stiže mi kliping i taj kliping izgleda ovako: negativan kliping, negativan kliping, negativan kliping. Ja onda znam da je četvrtak i da su izašli nedeljnici - rekla je Brnabić na pitanja novinara o slobodi medija i akciji pojedinih medija i nevladinih organizacija "Stop medijskom mraku.- Nisam nikad videla da se neko uplašio da kaže šta god je hteo i o meni lično i o vladi i o predsedniku Republike  - dodala je Brnabić.Kako kaže, videla je "negativne klipinge" i kad je reč o televizijama, N1 i RTS, na primer. Na dodatno pitanje zar joj nije čudno da je reč o samo dve televizije, Brnabić je uzvratila: "Jel vi mene pitate da li se novinari ovde plaše da kažu nešto protiv vlade? Pa, čekajte, koji novinari? Koji novinari, Vreme, NIN, KRIK, Kurir, Danas, N1...? Koji novinari se plaše da kažu nešto protiv vlade?".Na opasku da su to verovatno novinari medija koje nije spomenula, premijerka je zamolila da se ne zamenjuju teze i primetila da takvi mediji misle da vlada radi dobro svoj posao. Brnabić je dodala da je Srbija zemlja koju "konačno u EU hvale, zbog fiskalne reforme, zato sto smo postigli makroekonomsku stabilnost, zato što pada javni dug, hvale je zbog migranata...". Rekla je da je u petak u Milanu razgovarala sa delegacijom iz EP i sa svim delegacijama iz Brisela i dodala: "I uvek pričamo o slobodi medija i ja im uvek isto kažem: 'Evo, recite mi, ako postoje svi ovi mediji koji mogu da objavljuju, da informišu, da izdaju, ako imamo i Vranjske za koje smo pokazali da ih ne gušimo, već da ih podrzavamo finansijski više nego bilo koja vlada, recite mi gde je problem sa slobodom medija u Srbiji, a želim da čujem i želim da uradim nešto po tom pitanju", primetila je premijerka. Podsetila je da je upravo vlada prepustila nezavisnim komisijama da odlučuju o dodeli sredstava medijima i da je Vranjskim novinama za jednu godinu dala više sredstsava nego za pet godina, u periodu od 2008. do 2012. godine.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je tradicionalnoj manifestaciji "Festival zimnice" u Koceljevi. Opština Koceljeva deveti put organizuje "Festival zimnice", a ova manifestacija uvrštena je u kalendar Turističkog saveza Srbije i već je postala prepoznatljiva u toj oblasti, saopšteno je iz vladine Kancelarije za saradnju sa medijima.

Vlada ne odustaje,sindikati prvo da se obaveste...

Premijerka je rekla da vlada neće odustati od Zakona o zaposlenima u javnim službama, i da joj i dalje nije jasno zašto se sindikati prosvete protive nacrtu tog dokumenta.

- Sve što smo na sastancima slušali je to da su oni protiv tog zakona zato što ukida neke njihove beneficije. To apsolutno nije tačno.Nije tajna da imamo potpuno drugačije stavove o predlogu tog zakona - rekla je premijerka novinarima.

Ona je dodala da je primila pismo sindikata obrazovanja u kome traže da se zakon povuče iz skupštinske procedure. Brnabić je zamolila sindikat da se više informišu kada protestuju, jer zakon nije došao još ni do vlade.

Neću od tog zakona odustati, sedeću sa njima koliko god bude potrebno

Reč je o reformskom zakonu, koji po prvi put omogućava da se nagrade najbolji.

Prostor za povećanje plata veći nego što misli Fiskalni savet

Premijerka Srbije je ocenila prostor za rast plata ne?to veći nego što to procenjuje Fiskalni savet. Brnabić je takođe najavila da će vlada uskoro objaviti za koliko procenata će biti povećane zarade. - Verujem da imamo malo više porostora, ali razgovaraćemo i sa njima - rekla je Brnabić novinarima u Koceljevi i podsetila da vlada ni ranije nije uvek u svemu imala potpuno razumevanje Fiskalnog saveta Srbije. Brnabić je istakla da je vlada do sada pokazala da je dovoljno odgovorna da donosi odluke koje neće ugroziti fiskalnu stabilnost u Srbiji. Navodeći da je Fiskalni savet konzervativan i strog, Brnabić je rekla da je dobro što je takav jer daju prostor da "možemo da se držimo u balansu".

#Ana Brnabić

#Vlada

'