AKTUELNO

Pens je istakao da ceni liderstvo Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u unapredenju dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Američki potpredsednik Majk Pens poručio je u razgovoru sa predsednikom lažne države Kosovo Hašimom Tačijem da podržava formiranje vojske Kosova. Tači je od Pensa zatražio da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine koji je po lideru Albanaca na KiM ušao u završnu fazu za postizanje konačnog sporazum.

Pens je dodao i da ceni liderstvo Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u unapredenju dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Pens i Tači su se složili o važnosti nastavka reformi na Kosovu, kako bi se ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i podstakao ekonomski rast.

Potpredsednik Pens je prilikom susreta u Beloj kući, dao podršku transformaciji bezbednosnih snaga Kosova ustavnim putem i ohrabrio Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom , kako bi se rešilo to dugotrajno pitanje, navodi se u saopštenju.

Prilikom susreta, kako je objavljeno, Pens je potvrdio američku podršku "uverenom, demokratskom i prosperitetnom Kosovu".

Kosovski predsednik Hašim Tači je, prilikom susreta sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom u Vašingtonu, zatražio da se SAD uključe u dijalog između Beograda i Prištine.

Kako je objavljeno na Tačijevoj zvaničnoj internet stranici, u njihovom razgovoru u Beloj kući poseban naglasak stavljen je na "poslednju fazu" dijaloga.

- Direktno uključenje SAD u ovoj završnoj fazi je odlučujuće za postizanje konačnog sporazuma, koji je sprovodljiv za obe strane - rekao je Tači.

On je, takođe, obavestio potpredsednika SAD Majkla Pensa o procesu transformisanja Bezbednosnih snaga Kosova u, kako je navedeno, "Vojsku Kosova", smatrajući da to treba da bude učinjeno "u potpunoj koordinaciji sa SAD, ostalim strateškim partnerima i NATO-om", piše na Tačijevoj zvaničnoj internet stranici.

- Mi radimo na tome da imamo sveobuhvatni proces i što širi konsenzus za transformisanje BSK - rekao je Tači.

#Bela kuća

#Hašim Tači

#Majk Pens

#Sastanak

'