AKTUELNO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras javnosti povodom novih odluka Prištine da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana

Vučić je rekao kako je tu da kaže istinu, ali i da je Srbija uvek spremna za dijalog, dok drugi nisu. Predsednik dodaje da već godinama trpimo laži predstavnika Kvinte i Kosovskih Albanaca.

Predsednik je rekao da je nastupila potpuna promena situacije na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Od danas imamo potpunu promenu situacije na Zapadnom Balkanu, u našoj zemlji i na KiM. Imali smo dogovor da se obratimo zajedno, ali sam ga obavestio da ću da kažem istinu. Mi smo uvek spremni za dijalog i uvek smo bili spremni za dijalog, dok drugi nisu. O čemu se radi i šta se to danas dogodilo što nam govori u kom smeru se stvari odvijaju? Reč je o tome da su oni doneli dve odluke, jedna se tiče uskraćivanja prava ulaska na teritoriju KiM sa ličnim kartama. Doneli su drugu odluku, koja je odluka sa jedinim ciljem, da se proteraju Srbi sa KiM, da se napravi nova Oluja i godinama vode kampanju da se nateraju Srbi da prihvate njihove tablice. Da se ne lažemo, godinama trpimo laži i predstavnika Kvinte i Kosovskih Albanaca i nemam problem to da kažem - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Vučić je rekao i kako su oni u potpunosti podržani od strane Velike Britanije i Nemačke, kao i da je Srbija sve ispunila kada je reč o Briselskom sporazumu, dok druga strana nije uradila ništa.

Imali smo Briselski sporazum. Mi smo ispunili sve, a oni ništa. Rešili su onda da nas malteritiraju sa taksama. Onad su upadali na sever sa specijalnim jedinicama iako nisu imali prava. Onda su počeli da pričaju o reciprocitetu. Pravno nasilje nad Srbima se nastavlja. Sve ovo sam rekao od A do Š Lajčaku. Puna im usta međunarodnog prava kad govore o Ukrajini - rekao je Vučić i dodao da su bahati i arogantni jer mi nemamo nuklearno oružje i naftu.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Govoreći o tablicama, Vučić kaže kako su dali rok do kraja septembra, što znači da, kako kaže predsednik, najkasnije prvog oktorba planiraju opšti napad na sever Kosova.

Dali su nam rok za tablice do kraja septembra. Znači da planiraju opšti napad na sever na KiM najkasnije 1. oktobra. I to građani Srbije treba da znaju. Podržali su ih predstavnici Kvinte - upozorava Vučić i dodaje da su SAD najotvorenije za saradnju. - Sprovodite sad golu silu pa da vidimo dokle ćete. Ne mislimo da ste toliko pametni. Samo nemojte da nam pričate o pravu i pravdi. Jasno je da nema dijaloga i razgovora. Mi ćemo gledati da sačuvamo mir za razliku od Albanaca i njihovih mentora - priča Vučić.

Suština je da Zapad, kako kaže predsednik, sebi dozvoljava sve što ima padne na pamet.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Za sve što neko kaže odgovaraju da prete demokratiji. Mislite da brinem? Ne možete više da nas gurate. Ne može više. Nemamo kud više. Biće interesantni leto i jesen. Ja ih molim, ne interesuje me on (Kurti), nego oni što mu diriguju, da svoju bahatost i aroganciju malo spuste, da poštuju prava onih što su već ubijali i da im ne apda na pamet da to ponavljaju. kao predsednik Srbije vam kažem da nemamo više kud. Deset godina se borimo za kompromisno rešenje, ali hoće samo poniženje i da pristanemo na ono što su već odlučili. Traže među Srbima, potrošili su stotine miliona, da nađu one koje će protiv Srba na KiM - rekao je Vučić.

Naš odgovor biće trezven, ubitačan i istinit, a predsednik Vučić priča i kako nećemo preduzimati vojne akcije. Vučić je naglasio da mu je ovo najdramatičnija konferencija i da mu je drago što je rekao sve šta je mislio.

Vojne akcije nećemo da preduzimamo, ali ih molimo da ne pokušavaju da otimaju našu imovinu i proteruju naše ljude. Imaju dovoljno vremena do 30. septembra da razmisle - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Da dopustimo nove "Oluje" i novi "Bljesak" nećemo. Svi treba da budemo zabrinuti. Ja neću da ćutim. Vlada će uskoro da bude formirana, Vlada može da ćuti. Skupština isto tako. Ja neću da se pravim. Bolje mi je da me nema, nego da slušam ovakve gluposti - dodao je Vučić.