AKTUELNO

Novinarka Olivera Miletović je rekla za NOVO JUTRO TV PINK da je Vidovdan centralni datum srpske istorije.

- Meni je žao što nije državni praznik, kao i dan Svetog Save, on ima jednu biblijsku i mističnu vrednost, on se nekada čak obeležavao i u Londonu - rekla je Miletović.

Kako kaže, nisu sve bitke iste, Vidovdan je trenutak kada su se nebo i zemlja zagrlili.

- Bez obzira na tragediju, jer je vlastela izginula na Kosovu, ali zahvaljujući kosovskom zavetu mi smo kao narod preživeli i pretrajali, sačuvali svoju veru 500 godina, 500 godina tamnog robovanja, upravo zbog vidovdanskog zaveta - rekla je Miletović.

Ona ističa da je to naše Jevanđelje, kneževa večera je Isusova večera, tu je i Juda, u vidu Brankovića.

Foto: TV Pink Printscreen

- Čak i stranci znaju koliko je značajan taj dan, pa su se tako još neki veliki događaji u istoriji koji su bili na štetu Srba, dogodili baš na taj dan - rekla je Miletović.

Narodni poslanik Vladimir Marinković istakao je da je Vidovdan jako veliki dan za naš narod i za našu crkvu, a isto tako, dodaje, simbolično je što je naš patrijarh danas u Gračanici i što će služiti Liturgiju tamo sa našim narodom.

- Još jednom ćemo pokazati da ne odustajemo od našeg Kosova i Metohije i ne odustajemo od borbe za naš teritorijalni integritet i suverenitet nad našom južnom pokrajinom - rekao je Marinković.

Kako kaže, s obzirom da smo navikli na provokacije i incidente na KiM, nadamo se da da će danas imati razumevanja i da ih neće praviti.

Foto: TV Pink Printscreen

- Međutim, oni su zainteresovani samo za Kosovo bez Srba koji tamo žive, kao i da im je cilj da osvoje i stave pod kontrolu sever Kosova. Moguće je da ovu priliku i iskoriste za taj cilj, posebno što su tamo visoki zvaničnici, kao i ljudi iz vrha crkve - rekao je Marinković.

Kako kaže, spremni smo na bilo koju vrstu provokacije, dodaje da je međunarodna zajednica odgovorna za to da se održi mir, kao i da se verski obred održi u miru.

Autor: