AKTUELNO

Posle obilaska radova na izgradnji auto-puta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje i ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u poseti je Rasinskom okrugu.

Nakon obilaska radova na izgradnji deonice auto-puta u okviru Moravskog koridora, predsednik prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja aerodroma Rosulje.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je, obraćajući se okupljenima, izjavio da je ovo velika stvar, a da osim unutrašnjeg saobraćaja, ovaj aerodrom mora da se osbosobi i za male avione iz inostranstva.

- Svakako će ovo pomoći u daljem razvoju Kruševca. Mogao bih dugo da pričam o aerdoromu i letenju, ima li veće fascinacije letenjem još od Dedala i Ikara? Neki su govorili da neće postojati silni projekti koje smo ostvarili, a ima ih jer smo verovali u svoje snove, tako je i sa ovim aerodrom - rekao je Vučić.

Video: privatna arhiva

Foto: TV Pink Printscreen

Cela Srbija, dodaje, gleda i želi napredniji Kruševac, i "samo čekam da mi tražite kosmodrom", poručio je Vučić.

Posle obraćanja predsednika usledili su padobranski skokovi, koji su izazvali pažnju okupljenih.

Zastave su tokom padobranskih skokova nosili pripadnici Vojske Srbije - zastavu Republike Srbije Todorović Milan, Miladin Gojković je nosio znamenje vojske Srbije, dok je Dalibor Simić nosio zastavu Grada Kruševca.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Video: Privatna arhiva

Uloženo 342 miliona dinara

Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvara se nakon dve godine izgradnje u koju je Vlada Srbije uložila 342 miliona dinara. Aerodrom se prostire na površini od 40 hektara i uz aerodromsku zgradu i hangar poseduje rulnu stazu i pistu dužine 820 metara. Nosiće kodnu oznaku 2B, što znači da će na njega moći da sleću avioni s rasponom krila do 24 metra, u šta spadaju sportski i manji avioni poput pajpera, cesne, manjeg lir džeta, laste i sličnih letelica koje imaju do 10 sedišta. Direktor Javnog preduzeća Aerodromi Srbije Mihajlo Zdravković izjavio je da su Rosulje pravljene po standardima za avione ATR, što znači da će u budućnosti, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj. Najavio je da će za svečano otvaranje biti priređen aero-šou u kome će učestvovati nekoliko aviona i helikoptera kao i padobranci. Aerodrom "Rosulje" nalazi se na 5,5 kilometara od centra Kruševca, na visoravni Jasikovica, na kojoj ima magle samo pet dana u godini i to tokom januara meseca.