AKTUELNO

Bivši gradonačelnik i šef DS Dragan Đilas obećao da će uložiti milione u izbornu kampanju, kao i da će finansirati stranke Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

Bivši gradonačelnik Beograda i bivši predsednik DS Dragan Đilas, koji je za vreme svoje vlasti napravio minus u budžetu od neverovatnih 1,2 milijarde evra, na predstojećim lokalnim izborima biće kandidat za prvog čoveka prestonice, i to na zajedničkoj listi Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

Ovu informaciju potvrdili su dobro obavešteni izvori iz neposrednog Đilasovog okruženja. Prema nezvaničnim saznanjima, tajkun Đilas je na tajnom sastanku sa propalim predsedničkim kandidatima Jeremićem i Jankovićem prihvatio kandidaturu i obećao da će u kampanju uložiti milione evra.

Takođe, Đilas se obavezao i da u narednom periodu finansira stranke Saše Jankovića i Vuka Jeremića.

U narednim danima Đilas će pokušati da se dogovori i sa Draganom Šutanovcem i Borisom Tadićem ne bi li ga podržale i njihove stranke - DS i SDS. Tajkun je, navodi izvor, i njima obećao obilatu, milionsku finansijsku pomoć.

Đilas ostavio dug od 1,118 milijardi evra!

Izvor, Đilasov bliski poslovni saradnik, kaže da on pošto-poto hoće da se vrati na čelo Beograda i da je za to spreman da plati i više od deset miliona evra!

- Đilasov najveći problem je to što on nema svoju političku organizaciju s kojom bi mogao da nastupi na predstojećim izborima koji će, prema najavama, biti održati 10. decembra. Ipak, on ima ozbiljan keš, koji je spreman da uloži u kampanju... Tako se, argumentima miliona, brzo i lako dogovorio i sa Jankovićem, ali i sa Jeremićem, o kome je sve doskora pričao sve najgore i najcrnje. Uostalom, Đilas je svojevremeno 2012. lično isterao Jeremića iz DS - navodi on.

Inače, Đilas je, prema saznanjima, svojim novim koalicionim partnerima rekao i da će u kampanji moći da računaju na ozbiljnu podršku reketaških medija.

Konkretno, rekao je da kontroliše 'Kurir' i da mu je Aca Rodić dužan velike pare, piše Informer.

- Naveo je da je u prethodnim mesecima Rodiću dao ozbiljne pare i pomogao mu da preživi, pa ovaj sad mora da mu vrati uslugu u kampanji! Takođe, rekao je i da pod kontrolom drži i 'Blic', ali i gotovo sve nedeljnike... - prenosi sagovornik iz štaba Vuka Jeremića.

I dok Dragan Đilas juče nije odgovarao na pitanja Informera, aktuelni gradonačelnik Siniša Mali kaže da je uveren da Đilas "hoće ponovo da zavlači ruku u džep svim građanima Beograda".

Očajnički potez

S druge strane, politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Đilasova kandidatura potez očajnika. - Mislim da time što su spremni da kandiduju Đilasa, Janković i Jeremić pokazuju da su potpuno svesni svoje slabosti. Nije Đilas neko ko je zvezda i ko ima veliku šansu, nego su oni sami toliko slabi da ne mogu da nastupe samostalno. Đilasova kandidatura je mnogo više pokazatelj slabosti nego snage opozicije. Ako Đilas bude u prilici da ponovo kontroliše Beograd i gradsku kasu, to bi mogao da iskoristi kao značajan fond za sopstvene političke aktivnosti - zaključuje Anđelković.

- Meni je sada potpuno jasno zbog čega sam bio predmet najprljavije, najodvratnije kampanje i zašto su napadali i mene i moju porodicu u protekle tri godine. Sada kada vidim ko je kandidat na drugoj strani, vidim i ko je novac u kampanju protiv mene uložio, a to su Đilas i njegovi tajkuni. On sve vreme vodi kampanju za svoj povratak da bi imao mogućnost da pljačka i da nastavi da radi ono što je radio pre, kada je doveo Beograd na ivicu bankrota - naveo je Mali i dodao da je ponosan na sve rezultate u prestonici (vidite okvir), ali da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i neće se kandidovati na izborima.

Funkcioner SNS Vladimir Orlić ističe da su Janković i Jeremić jadni i bedni čim Đilasa prihvataju kao svog kandidata.

- Đilasa su Beograđani zapamtili po dugu od 1,2 milijarde evra i brojnim kriminalnim aferama. Dok se on lično bogatio, Beograd je propadao u fingiranim rekonstrukcijama i besmisleno skupim nabavkama. Takvim ponašanjem Đilas je doveo DS na ivicu cenzusa. Ako im je takav čovek danas prihvatljiv kao kandidat, to govori koliko su Janković i Jeremić zapravo bedni kandidati... - objašnjava Orlić.

#Beograd

#Izbori

'