AKTUELNO

Put vožda Đorđa Stratimirovića među Srbima ne završava se, i ne sme se završiti, blaženstvom smirenja njegovih posmrtnih ostataka u nedrima voljenog zavičaja, izjavio je prof. dr Darko Tanasković.

- Put vožda Đorđa Stratimirovića niti jeste, niti bi mu kraj smeo biti zasluženo obnavljanje i negovanje njegove svetle uspomene u istorijskom pamćenju srpskoga roda – rekao je prof. dr Tanasković i dodao:

Put njegov nastavlja se, i morao bi se nastaviti, putokazom za sadašnji i za buduće naraštaje, da njegova ispružena ruka, upravljena ka uvek istom osvitu narodnog dostojanstva i slobode zauvek poziva i podstiče na podvig bez kojeg su ti najviši ideali Srbima životno nedohvatni.

Sa blagoslovom Episkopa sremskog g. Vasilija, 30. juna 2022. godine, u 12 časova, biće otkriven i osveštan spomenik voždu đeneral-majoru Đorđu vitezu Plemenitom Stratimiroviću od Kulpina (1822-1908), saznaje Radio „Slovo ljubve“ blagodareći đakonu Hadži Nenadu M. Jovanoviću.

Prof. dr Darko Tanasković govoriće besedu na otkrivanju.

Spomenik će krasiti portu crkve Svetih Apostola Petra i Pavla, tj. poznate Donje Crkve u Sremskim Karlovcima.

Podsećamo, vožd Đorđe Stratimirović je bio vrhovni vojni komandant Srpske Vojvodine i prvi predsednik Vlade Srpske Vojvodine, tokom revolucionarnih, ratnih i turbulentnih vremena 1848. i 1849. godine, kada su postavljeni temelji današnje Vojvodine i njenog docnijeg prisajedinjenja matici.

Foto: Privatna arhiva

Posmrtni ostaci vožda Đorđa Stratimirovića su krajem avgusta 2021. preneti u Srbiju iz Beča, sa groblja Sveti Marko, nakon čega su, krajem septembra iste godine, uz najviše crkvene, državne i vojne počasti, a u prisustvu velikodostojnika Srpske Pravoslavne Crkve, naše Države i Vojske, kao i pripadnika porodice Stratimirović i drugih visokoh zvanica, pohranjeni u porti sremskokarlovačkog manastira Vavedenje Presvete Bogorodice.

Ovim činom će biti ispunjena poslednja želja vožda Stratimirovića da počiva u srpskoj zemlji, osveštanoj krvlju generacija i generacija njegovih visokoblagorodnih predaka i njihovog blagočestivog naroda, koju je izrazio neposredno pred svoju smrt.

Poziva se bogoljubivi i otačastvoljubivi narod da uzme učešća u ovoj toržestvenoj i povesnoj svečanosti.