AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević razgovarao je u Štutgartu sa ministrom pravde i evropskih poslova u Vladi nemačke pokrajine Baden - Virtemberg, Gvidom Volfom o ekonomskoj, političkoj i akademskoj saradnji između gradova Ulm i Novi Sad, i Novog Sada i Vlade Baden - Virtemberg.

Kako je saopšteno iz kabineta gradonačelnika Novog Sada, ministar pokrajine Baden Virtemberg izrazio je podršku Srbiji na evropskom putu i njenoj posvećenosti evrointegracijama kao spoljnopolitičkom prioritetu, i posebno naglasio pozitivan odnos Srbije prema problemu azilanata, i ulogu koju ima Srbija od početka migrantske krize.

- Reforma obrazovnog sistema, i uvođenje dualnog obrazovanja, od izuzetnog je značaja za dalji prosperitet Srbije, a mi smo spremni da pomognemo u implementaciji sistema učenja uz radnu praksu - rekao je Volf i ukazao na značaj što brže realizacije infrastrukturnih projekata koji su predviđeni u okviru Dunavske strategije EU.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kako je navedeno, predstavio je pozitivne rezultate fiskalne konsolidacije i drugih ekonomskih mera koje sprovodi Vlada Srbije, kako bi se stvaralo povoljno okruženje za investitore.

On je istakao da je tako značajno promenjena opšta poslovna klima u Novom Sadu, i da za ulaganja u taj grad vlada sve veće interesovanje velikih svetskih kompanija, koje su izvozno orjentisane.

- Upravo u Novom Sadu realizovan je značajan nemački investicioni projekat u Srbiji, otvoren je razvojno - istraživački centar kompanije Kontinental, i to je signal i za ostale nemačke kompanije da dođu u Srbiju - rekao je Vučević.

On je naglasio da očekuje da će saradnja sa pokrajinom Baden - Virtemberg i Gradom Ulm, koji je pobratim Novog Sada, biti produbljena i ojačana i tokom realizacije projekata u okviru dve titule koje je poneo Novi Sad - Omladinska prestonica Evrope 2019. i Evropska prestonica kulture 2021. godine.

Prilikom današnjeg susreta, kako je saopšteno, ministar u Vladi pokrajine Baden - Virtemberg Gvido Volf, kao visoki funkcioner Hrišćansko - demokratske Unije (CDU) kancelarke Angele Merker, razgovarao je sa Vučevićem, ujedno i potpredsednikom SNS - a, i o jačanju saradnje između te dve partije, i značaju učešća SNS - a u radu Evropske narodne partije, najjače poslaničke grupe u Evropskom parlamentu.

- Ministar Gvido Volf predvodiće delegaciju pokrajine Baden - Virtemberg, koja će sledeće godine posetiti Novi Sad, dogovoreno je na današnjem sastanku u Štutgartu - navedeno je u saopštenju.

#Ekonomija

#Miloš Vučevič

#Političar

'