AKTUELNO

Za sada nije predviđeno da bude usvojena odluka koja se tiče Zapadnog Balkana.

Lideri EU 27 sastaju se danas na dvodnevnom samitu u Briselu kome će prethoditi sastanak šefova država i vlada EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Sastanak lidera EU i šest partnera sa Zapadnog Balkana počinje u 9.30 u zgradi Evropskog saveta, a Srbiju će predstavljati predsednik Republike, Aleksandar Vučić.

Vučić uživo na Instagramu

Predsednik Srbije je juče poručio da će se danas uživo uključiti iz Brisela na svom Instagram profilu. Obraćanje uživo trebalo je da bude održano sinoć. - Izvinjavam se svima, verovali ili ne, prvi put mi ne radi ni telefon, ne funkcioniše ni mikrofon, tako da ću o gorućim temama za građane Srbije govoriti sutra. Čeka nas naporan dan, a jedino što obećavam ljudima u Srbiji je da ćemo se boriti za našu zemlju. Predaja nije opcija - poručio je predsednik.

Iz EU su najavili da očekuju razmenu mišljenja sa zapadnobalkanskim partnerima o mogućnostima za jačanje procesa pristupanja odnosno ubrzanje integracija regiona u Uniju.

U Nacrtu zaključaka, koje bi lideri EU trebalo da usvoje sutra o Zapadnom Balkanu, ponavlja se podrška ”perspektivi EU članstva za zemlje regiona”, poziva na nastavak reformi kao i na rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja, uključujući i normnalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Za sada, niti jedna konkretna odluka o novim koracima zemalja Zapadnog Balkana u procesu evrointegracije nije predviđena da bude usvojena na sutrašnjem samitu.

Nakon sastanka EU Zapadni Balkan, oko podneva, planirano je obraćanje predsednika Evropskog saveta, Šarla Mišela i predsednice Evropske komisije, Ursule fon der Lajen, a zatim i zajednička konferencija za medije predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, i premijera Albanije i Severne Makedonije, Edija Rame i Dimitra Kovačevskog.

Foto: TV Pink Printscreen

U popodnevnim satima, od 15 časova lideri EU 27 će početi svoj redovni junski samit čiji će prvi dan biti posvećen situaciji u Ukrajini, kandidaturama Ukrajine, Moldavije i Gruzije za članstvo u Uniji, i raspravi o predlogu francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političcke zajednice koja bi, kako je zamišljeno, okupila zemlje evropskog kontineta oko koordinacije po pitanjima od zajedničkog interesa kao što su spoljna politika, energetika, migracije i drugo.

Očekuje se da tokom večere EU lideri u Briselu podrže predlog Evropske komisije da se Ukrajini i Moldaviji da status zemalja kandidata i da Gruzija dobije ”zeleno svetlo” za kandidaturu po ispunjavanju dodatnih uslova.

Drugi dan samita EU tradicionalno je posvećen evrozoni, jačanju baknarske unije i zajedničkog tražista kapitala, a liderima će se na prepornevnom sastanku u Briselu priključiti i predsednici Evropske centralne banke i Evrogrupe.

Samit lidera EU 27 završiće se u petak u ranim popodnevnim satima zajedničkom konferencijom za medije predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i Francuske, kao zemlje koja završava šetomesečno rotirajuće predsedavanje Unijom.