AKTUELNO

Jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije i nekadašnji predsednik Narodne skupštine Dragan Tomić preminuo je u 86. godini.

Lider socijalista Ivica Dačić saopštio je da ga je veoma pogodila vest o smrti Dragana Tomića.

- Izuzetno me je pogodila vest da nas je napustio Dragan Tomić, moj prijatelj, jedan od ljudi koji su ostavili veliki trag u privrednom i političkom životu današnje Srbije. Dragan Tomić je bio čovek koji je bolje od mnogih poznavao Srbiju i naše ljude sa kojima je proveo čitav svoj vek. Voleo je iznad svega svoju zemlju i dao joj je sve svoje znanje i trud. Bio je jedan od onih od kojih smo učili i naučili da su narod i Srbija iznad svega, a verovali smo mu zato što je na svom primeru to neprestano pokazivao. Hvala Draganu Tomiću za sve što je uradio za svoju Srbiju i za našu Socijalističku partiju Srbije. Pamtićemo ga po mudrosti i energiji koje je umeo da prenese svima nama koji smo želeli da učimo od njega. Porodici Dragana Tomića izražavam najdublje saučešće - saopštio je Dačić.

Dragan Tomić je rođen 1936. godine u Prištini, a školovao se u Beogradu gde je i završio Tehnološko-metalurški fakultet.

Karijeru je gradio u "Rekordu" gde je došao do mesta generalnog direktora. Posle "Rekorda" zaposlio se u "Jugopetrolu" na mestu generalnog direktora. Biran je za predsednika Saveza inženjera i tehničara Jugoslavije.

Sa mesta šefa poslaničke grupe SPS izabran je 1994. godine za predsednika Narodne skupštine i na tom mestu ostao do oktobarskih promena 2000. godine. Bio je na mestu vršioca dužnosti predsednika Republike Srbije od 23. jula 1997. godine do 29. decembra 1997. godine.